Nyheter
78 000 tonn plastemballasje havner i feil dunk. Foto Mepex

Mindre plastgjenvinning

Utnyttelsesgraden for plast falt med 10 prosentpoeng i fjor. Grønt Punkt Norge betegner 2019 som et «annus horribilis».

I en pressemelding skriver Grønt Punkt Norge at problemene sto i kø for plastgjenvinning i fjor. Markedet for resirkulert plast har stupt, blant annet som følge av fallende oljepris. Av de 130000 tonnene med plastemballasje som kom ut på markedet, ble 52000 tonn samlet inn igjen. Det tilsvarer 40,5 prosent, en nedgang på 2,5 prosent fra 2018.

LES OGSÅ: Koronakrisen tar livet av plastgjenvinning

Vanskelig år

– 2019 var nærmest «annus horribilis» når det gjaldt avsetning av plastemballasje. Vi fikk reduksjon i mottak og problemer med eksport til allerede godkjente avtalepartnere. Vi ble nødt til å mellomlagre en del, men klarte å finne alternativer og løsninger. Dessverre ser vi at utnyttelsesgraden på plasten som ble samlet inn og sortert var noe lavere enn i 2018, men likevel så god at vi kan være stolte, sier administrerende direktør Jaana Røine i Grønt Punkt Norge.

LES OGSÅ: Akseptabelt å brenne plast nå

Feil dunk

Organisasjonen skriver i pressemeldingen at hovedårsaken til at andelen som materialgjenvinningen er så lav er at plasten ikke kildesorteres riktig.

Over 60 prosent av husholdningsplast og i underkant av 50 prosent av plast fra næringslivet blir sortert feil og havner dermed direkte i energiutnyttelse.

Plasten som samles inn i Norge blir i all hovedsak sendes til sorteringsanlegg i Tyskland. Anleggene sorterer ut 65,7 prosent av plasten som brukes som råstoff i nye plastprodukter. Resten går til forbrenning.

Kommentarer

Bare innloggede medlemmer av Avfall+ kan legge inn kommentarer. Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill Avfall+ nå!

Nyhetsbrev
Kommersielle partnere

Logg inn på Avfallsbransjen.no


Ikke medlem ennå? Bli med nå!