Nyheter
Denne gjengen planlegger å gjøre plastavfall fra sykehus sirkulært. Fra venstre: Morten Andersen, Endotech, Kjell Oddvar Lervik, Re-Organic, Stein Dietrichson, Re-Organic og Trond Vidar Kjellin, Katoplast. Foto: Bjørn Vilberg

Vil gjøre sykehusplast sirkulært

Flere bedrifter har gått sammen for å finne nye løsningen for plastavfall fra sykehus. – Kan kanskje bli det optimale eksempelet på sirkulær økonomi, sier en av aktørene.

På sykehusenes sterilforsyning brukes en spesiell type steriliserings-duk i prosessen for å sterilisere medisinsk utstyr. Denne består av ren polypropylen-plast, men går til forbrenning eller deponi når sykehusene er ferdig med den. Dette ønsker Endotech AS og en gruppe kompetansebedrifter fra Halden, Fredrikstad og Moss å gjøre noe med.

Smeltemaskin

Endotech AS er et norsk selskap som leverer kirurgisk og annet medisinsk utstyr til norske sykehus. Under verdenskongressen for sterilforsyning i Nederland i fjor høst, ble salgssjef Morten Andersen presentert en løsning han ønsker å innføre på det norske markedet: en smeltemaskin som gjør sterilforpakningen til plastblokker, som igjen kan bli til nye sykehusprodukter.

– Det kan bli en veldig liten sirkel, hvor søppel går ut, blir smeltet om og gjort til nye produkter. Vi i leverandørsektoren har en forpliktelse til å være med og løse klimaproblemet, fordi vi er en del av det, sier Andersen.

Les også: Likviditetskrise i Plastretur AS

– Optimalt eksempel

Nå har Endotech og deres samarbeidspartnere i Katoplast, Re-Organic, Re-Turn og Stena Recycling fått støtte fra Innovasjon Norge til å utvikle prosjektet videre.

Sterliseringsforpakning, plastblokk som kommer fra smeltemaskinen, dogbones og et produktalternativ. Foto: Bjørn Vilberg

– Dette kan kanskje bli det optimale eksempelet på sirkulær økonomi, sier Andersen.

Når de brukte produktene smeltes i maskinen, blir det omgjort til blokker på inntil 20 kilo. Andersen forteller at om sykehus ønsker å kutte CO2-utslipp med 5 prosent, kan denne løsningen utgjøre kanskje 0,5 % av disse reduksjonene.

– Plast er helt nødvendig, og vi kommer til å ha mer av det i fremtiden. Vi må respektere plasten og utnytte et fantastisk materiale til det gode for oss. Det koster penger, men sykehusene bruker allerede mye penger på å bli kvitt plastavfall, så i stedet for å hive eller brenne det, kan det bli en ressurs igjen, sier han.

Les også: Får en million for å hente båtvrak langs Oslofjorden

Ønsker innspill

Stein Dietrichson i Re-Organic forteller at forprosjektet de nå er inne i, skal over i to hovedprosjekter til høsten. De bruker denne tiden på å finne ut hva plasten som kommer fra forpakningen kan brukes til og hvilke produkter sykehusene kan kjøpe tilbake.

– Dette er den eneste løsningen. Det viser vei for hvordan plast kan utnyttes fra runde to og utover. I dag ligger vi på et plastforbruk på omtrent 350 millioner tonn i verden. I 2050 kan vi være oppe i to milliarder tonn. Vi må bruke mesteparten om igjen, og vi ser bare innenfor medisinsk plast at mye kan gjøres, sier han.

Morten Andersen sier hans jobb er å finne ut hva helsevesenet trenger.

– Hvis vi kan fjerne 2000 tonn plast fra forbrenning og heller resirkulere, gjenvinne og lage nye produkter, er det en kjempeseier. Vi vil også gjerne ha innspill, så om noen ser prosjektet vårt og har ideer, er det bare å si fra, forteller han.

Kommentarer

Bare innloggede medlemmer av Avfall+ kan legge inn kommentarer. Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill Avfall+ nå!

Nyhetsbrev
Kommersielle partnere

Logg inn på Avfallsbransjen.no


Ikke medlem ennå? Bli med nå!