Nyheter
Fungerende byrådsleder Lubna Jaffery legger ned grunnsteinen
Foto: BIR

BIR bygger miljøsertifisert signalbygg med bossnetterminal og hovedkontor

 

30. juni var merkedag for Vestlendingenes egen miljøbedrift. Byrådsleder i Bergen, Lubna Jaffery, la ned grunnsteinen og ønsket BIR lykke til arbeidet frem til  ferdig bygg i starten av 2023.

Bygget på Nygårdstangen skal være det «administrative navet» i BIR og et av «hjertene» i bossnettet i Bergen sentrum, fortelles det fra Bergen.

Stolt byrådsleder la ned grunnsteinen

Byrådsleder Lubna Jaffery sto for den høytidelige og historiske handlingen;

– BIR driver problemløsning på olympisk nivå, sa hun og fortalte om bosshenting i smale smitt og smau, året rundt og i all slags vær og føreforhold. I all bergensk beskjedenhet, vi er i verdensklasse når det kommer til bruk av teknologi og bosshåndtering. Du får ikke en god by uten gode bossfolk, sa byrådsleder Jaffery.

– Jeg er stolt over at det er så flinke folk i BIR og at det flinke folk i kommunen som har turt å stikke hodet frem og satse på dette. Vi har et par andre byer som kan misunne oss. BIR er viktig for Bergen og BIR er et viktig verktøy for at Bergen skal kunne bli Norges grønneste by. Nå kommer BIR bokstavelig talt midt i sentrum med flotte nye lokaler og bossnetterminal. Dette en stor og viktig dag for Bergen.

– Bergenserne får et system i verdensklasse. Bosspannene forsvinner fra gatene, det blir mindre synlig boss i gatene, en bedre by, og det kan vi glede oss over her i dag. Stor gratulasjon til BIR og alle bergensere.

Stolt fungerende byrådsleder med dokumentasjon!
Foto: BIR

«BIR bygger fremtiden»

Det er mye planlegging og arbeid som ligger til grunn for at vi har kommet dit vi er i prosjektet i dag.

  • Vi har tatt mange viktige beslutninger for å starte prosjektet og masse grunnarbeid er gjort. Alle fasene vi har vært gjennom skal gjøre gjennomføringen av prosjektet og verdien av det ferdigstilte byggverket best mulig for de som skal jobbe der, for våre eiere og alle i BIRs kunder, sa konsernstyreleder Aslak Sverdrup. – For å få til et slikt prosjekt må man bruke kunnskap fra mange ulike fag. Samarbeidet i et slikt prosjekt er utrolig viktig, og vi er glade for at det fungerer veldig bra.  Valgene vi tar skal være gode for de som jobber her, for byen vår og for verden. Seremonien i dag er viktig fordi den markerer begynnelsen på byggearbeidene i dette spennende og for mange veldig viktige prosjektet.

 

  • Vi gleder oss til å bidra til byutvikling i denne delen av Bergen. Nede i byggegropen ligger grunnsteinen fylt med alt fra tegninger, dagens lokale aviser, byggetegninger, rammetillatelse, SMIL og SMILeboken med BIRs kjerneverdier, bilde av prisen BIR nylig mottok som Norges sirkulære bedrift 2021, bilde av området her før og nå – og et munnbind for å symbolisere bygging under pandemien.

«Om sirkulære BIR»

Det har vært en lang prosess og mye arbeid frem til i dag. Det nå ut som om tidsplanene skal holde og det på tross av at vi har byggearbeidene her startet i pandemiperioden.

  • Dette er en stor dag for oss alle, sa konsernsjef Borghild Lekve. – Nybygget er på en liten tomt i sentrum og tomten blir godt utnyttet. Vi ser fram til å flytte inn i nytt bygg. Det nye bygget skal også huse et visningssenter der publikum skal kunne inviteres inn og følge bossets reise. Her vil vi legge vekt på hvilke valg hver av oss kan gjøre for å bidra til mindre forsøpling og mer miljøvennlig håndtering av avfall.

Høy miljøstandard og bevisste valg er nøkkelord for selve bygget, noe som også gjenspeiles i at bygget vil bli Breeam-sertifisert. BIR ble nylig kåret til årets sirkulære bedrift i Norge, og den sirkulære tankegangen preges også selve flyttingen der vi vil legge stor vekt på ombruk og unngå å kjøpe nytt.

  • Når vi flytter skal vi unngå å kjøpe noe nye møbler og interiør som vi kan bruke videre. Vi tar med oss det vi har og passer det ikke helt inn så skal vi benytte gode ombruksspesialister til å hjelpe oss til å fornye og tilpasse det. Vi kan fornye oss i nytt bygg ved gjenbruk og ombruk.

Medarbeiderne vil ikke få parkeringsplasser ved nybygget. Det vil trolig medføre redusert bruk av privatbiler til jobb og på denne måten kan også miljøavtrykket BIR står for ved persontransport til jobb bli redusert.

  • Vi håper og tror at alle våre medarbeidere som skal få ny arbeidsplass her på Lungegårdskaien vil trives og finne gledene ved å kunne jobbe i byen i så flotte omgivelser som her etter hvert vil bli. I dag er dette en byggeplass, men vi kan ane hvor stilig det blir i dette nærmiljøet når vi ser på Bergen kommune sine planer for området.

 

  • Jeg ser fram til å flytte inn i et nytt og flott miljøvennlig bruk der vi skal ta vare på historien til BIR samtidig som vi fornyer oss og skaper gode produkter og tjenester til våre kunder og godt arbeidsmiljø for våre ansatte, sier Lekve.

«Om bossnettet» 

For snart 15 år siden ble de første bossrørene lagt ned i forbindelse med at fjernvarmenettet skulle etableres i bygatene.

  • I dag kan vi se tilbake på et eventyr med lagspill av utrolige dimensjoner, sa daglig leder i BIR Nett, Terje Strøm. – Høsten 2015 åpent første del av bossnettet i Bergen sentrum. Gjennom disse årene har vi bygget en infrastruktur som har 100 % tilgjengelighet for brukerne. Siden den gang er bossnettet som betjenes av terminalen i Jekteviken ferdig bygget, nærmere 9000 husholdninger har fått en premium avfallsløsning mange misunner de og flere hundre fornøyde næringsdrivende benytter også bossnettet.
  • Bossnettet har høstet stor anerkjennelse både i Norge og internasjonalt. Da kommunal- og moderniseringsministeren i 2016 snakket om innovasjon i Bergen, var bossnettet et sentralt element; «det koster å være i front. Bergen viser mot, risikovillighet og gjennomføringsevne i sitt innovasjonsarbeid». Vi er ikke perfekt, men vi jobber hele veien for at det vi gjør skal bli bedre. Bossnett i en hel bykjerne krever modighet, risikovillighet, pågangsmot og innovativt tankesett.

 

Drifts- og vedlikeholdstjenester

Cambi ASA

Renovasjonsbiler

Steco Miljø AS

Bunntømte & nedgravde avfallsbeholdere

EnviroPac AS

Transport

Viking Gjenvinning AS

Biogass- og slambehandlings­anlegg, CambiTHP B6

Cambi ASA

Skraphandel og industriell demontering

Viking Gjenvinning AS
Relaterte artikler
Siste nytt fra Avfallsbransjen.no

Sverige mener alvor med sine miljømål

Svein Kamfjord, Samfunnsbedriftene Avfall og ressurs
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.