Nyheter
Pressebilde.
Pressebilde.

Iskrem av matrester

Mathem og Sopköket lanserer iskrem laget av matavfall.

Akkurat i tide til sommeren lanserer Mathem og Sopköket Svalkande Svinn – tre iskremdesserter laget av matavfall. Dessertene består av en krydret iskrem med smak av chimichurri, en ingefærparfait med yoghurt og nektariner og en parfait på brunet smør og kanelsnurr, skriver Mathem og Sopköket i en pressemelding.

Sopköket, som driver catering og produserer frossenmat av bergede ingredienser, skal produsere og selge iskremene i begrenset opplag. Iskremene lages deretter til 64 prosent fra berget mat donert fra Mathem. Oppskriftene er også tilgjengelig på Mathem.se.

Hvert år kastes 33 kilo mat per person i Sverige, tilsvarende cirka 70 måltider per person per år*. Det er fremfor alt meieriprodukter, brød, frukt og grønnsaker som kastes unødvendig – og det er også disse råvarene som inngår i oppskriftene til Svalkande Svinn, som er utviklet av Mathem og Sopköket.

– For Mathem er reduksjon av matsvinn, både i vår virksomhet og i samfunnet, et av hovedfokusområdene i vårt bærekraftsarbeid. Med dette tiltaket ønsker vi å oppmuntre flere til å prøve nye måter å bruke opp den restebollen, eller jalapeñorester fra fredagens tacomiddag. Det er egentlig bare fantasien som setter grenser for hva du kan gjøre med rester, sier Mari Bergman, kokk og matskaper i Mathem.

– Kjernen i Sopkökets virksomhet er å jobbe for å redusere matsvinn, og vi har alltid som mål at maten vi produserer skal bestå av minst 50 prosent bergede ingredienser. Gjennom samarbeidet med Mathem ser vi en fantastisk mulighet til å synliggjøre overfor omverdenen at retter laget av berget mat er minst like hyggelige som annen mat, og på denne måten inspirere folk til å tenke seg om før de kaster restene. Vi er veldig glade for at vår prisvinnende sirkulære frossenmat får bredere distribusjon i form av is og en ny matsvinnpartner, sier Filip Lundin, grunnlegger av Sopköket.

Svalkande Svinn selges fra Sopkökets restaurant i Söderhallarna i Stockholm, med start 22. juni og så langt lageret rekker. Isen selges for 35 SEK i porsjonspakninger.

Sopköket vil de neste ukene blant annet donere iskrem i Björns Trädgård på Södermalm til de som trenger det, i samarbeid med Klara Kyrka og Stockholms moské.

MK 700 ballepresse

Alles Miljø AS

Skraphandel og industriell demontering

Viking Gjenvinning AS

Avfallsbeholder i plast 1000L med lokk-i-lokk

Robuste, brukervennlige og 100% gjenvinnbare

Alles Miljø AS

Geotainer® – GTS-L

Allsidig avfallsløsning med tysk kvalitet

Alles Miljø AS

MK 700 ballepresse

Alles Miljø AS
Siste nytt fra Avfallsbransjen.no

Sverige mener alvor med sine miljømål

Svein Kamfjord, Samfunnsbedriftene Avfall og ressurs
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.