Splittelsen i høringssal 1
Det tok seks minutter å torpedere håpet om å fjerne forbrenningsavgiften.
Både Norsk Fjernvarme og Avfall Norge brukte sine tilmålte tre minutter i Stortingets Finanskomité til å hamre løs på avgiften på avfallsforbrenning.
Argumentene er de samme, men konklusjonene ble i sum et totalhavari.
Der den ene brukte taletiden til å argumentere for å utvide avgiften til alt restavfall, var den andre tydelig på at hele avgiften måtte bort.
Begge organisasjonene påberoper seg å snakke bransjens sak, men for komiteens 20 medlemmer må det ha fremstått som det rene kaos.
Hvem representerer egentlig avfallsforbrenningsanleggene og hva mener de egentlig?
To år etter at forbrenningsavgiften ble gjeninnført er det mildt sagt oppsiktsvekkende at bransjeorganisasjonene ikke er mer samkjørt.
Under spørsmålsrunden åpnet riktignok Avfall Norges Runar Bålsrud for å gå i retning av en utvidet avgift, men presiserte at dette måtte utredes. Den utredningen er allerede gjort. Det sørget hans medlemmer blant forbrenningsanleggene for i vinter, da de sammen med Norsk Fjernvarme fikk laget nettopp en slik utredning.
Konklusjonen burde være som musikk i ørene på inntektssøkende finanspolitikere: En avgift som omfatter alt restavfall vil nær doble provenyeffekten, altså statens inntekter. Samtidig som Norge unngår å eksportere både utslipp og varmeenergi til våre naboland.
Men når bransjen ikke klarer å samle seg er det lite trolig at politikerne vil rokke ved det eksisterende.
Den muligheten ble skuslet bort på seks minutter i Høringssal 1.
Veldig leit at dette skjer. Hvem taler disse for? Vi må da sammen kunne finne fram til gode løsninger for å nå de overordnede målene. Hva er det vi ønsker å få til? Overordnede mål må være optimal reduksjon av klimagassutslipp samtidig som vi oppnår en større grad av gjenvinning av ressursene og kan sørge for at vi skaper en konkurransedyktig industri i Norge. Vi skal skape et grønt skifte også i Norge, og da vi kunne konkurrere på like vilkår med markedet rundt oss samtidig som bidrar til bedre miljø. La oss først være enige om de overordnede målene som SKAL oppnås, så får vi finne de riktige tiltakene og bli enige om dette. Da bør i hvert fall bransjeorganisasjonene kunne klare å enes internt, så sant det ikke er stort sprik i særinteresser hos medlemmene i de ulike organisasjonene.