Matavfallet skal ikke brennes
Vi må bruke hele verktøykassen for å nå målene våre, skriver leder i fagforum for avfallsforbrenning Jon Iver Bakken.
I Avfallsbransjens artikkel «Som å se en gammel røykereklame» kan man ut fra sitatene få et inntrykk av at filmene til Sirk Norge gir uttrykk for man ønsker å brenne matavfall. Dette er slett ikke tilfelle.
Det aller viktigste vi gjør er å redusere mengde med avfall vi produserer, øke gjenbruken og legge til rette for effektiv materialgjenvinning.
Det er mye logikk i avfallshierarkiet – og vi trenger vel neppe å minne om at det i dag er et pålegg om å legge til rette for å sortere ut matavfall og på den måten sørge for at viktige næringsstoffer gjenvinnes. Det er en utvikling vi støtter fullt og helt.
Et annet poeng, som ikke ble nevnt i den første utgaven av artikkelen, er at det med stor sannsynlighet om noen få år vil være flere forbrenningsanlegg med karbonfangst i Norge. Det betyr at anleggene, i tillegg til å destruere uønskede stoffer i f.eks. ikke-gjenvinnbar plast og forsyne byene våre med verdifull energi, også vil kutte de fossile CO2-utslippene med minst 90 %, samt produsere storskala CO2-fjerning ut av restavfallsposen.
Dette er avgjørende for å nå klimamålene.
Vi tror dette vil bli en nødvendig og svært bærekraftig behandlingsmetode for ikke-gjenvinnbare avfallsfraksjoner, i et godt og sunt samspill med bl.a. en bærekraftig materialgjenvinning. Avfall er og blir komplekst fagfelt. Vi må derfor bruke hele verktøykassen for å nå målene våre, og jeg gjentar at fagområdet fortjener en mer nyansert, helhetlig og opplyst debatt.