Nyheter
De svarte sekkene gjør det vanskelig å sortere avfallet for gjenvinning. Foto: Pixabay

Dagligvarebransjen vil ikke

legge dem bort enda

Mens avfallsbransjen ivrer etter å bli kvitt de svarte søppelsekkene, vil dagligvarebransjen ikke ta dem ut av salgshyllene enda.

Norsk Gjenvinning har allerede besluttet at selskapet ikke lenger vil ta imot avfall som leveres i svarte søppelsekker. Ragn-Sells innfører et forbud fra årsskiftet av. Årsaken er at svarte søppelsekker kan skjule farlige avfallstyper som både er skadelig for miljø og medfører risiko for brann og personskader.

Gode grunner til et nei

Begrunnelsene for å si nei til svarte sekker, er gode, understreker bransjeorganisasjonen Avfall Norge:

  • Sekkene kan inneholde avfall som er brannfarlig, helsefarlig og miljøfarlig.
  • De gjør det vanskelig å sortere avfallet slik at det kan gjenvinnes.
  • De kan inneholde stikkende og skjærende gjenstander som kan skade dem som håndterer sekkene på avfallsanleggene.

Avfall Norge oppfordrer derfor sine medlemmer til å si nei til mottak av avfall i svarte søppelsekker, selv om det ikke foreligger noe nasjonalt forbud mot sekkene, sier Cecilie Lind, næringspolitisk direktør i Avfall Norge.

Avfall Norge oppfordrer sine medlemsbedrifter til å si nei til mottak av avfall i svarte søppelsekker, opplyser næringspolitisk direktør Cecilie Lind. Foto: Avfall Norge

I dialog med dagligvarebransjen

Det finnes et godt utvalg av gjennomsiktige sekker av resirkulert plast på markedet som kan kjøpes via aktørene i bransjen. I butikkhyllene finnes det imidlertid fremdeles svarte søppelsekker og utvalget av gjennomsiktige sekker er mindre.

Avfall Norge har derfor startet en dialog med både dagligvarehandelen og leverandørene om hvordan de svarte søppelsekkene kan fases ut og plasten utnyttes til andre produkter, opplyser Cecilie Lind.

Vil ikke legge bort de svarte

Arbeidsgiverforeningen Virke vil gjerne bidra til det grønne skiftet, rett bruk av plast og dermed en reduksjon av miljøbelastningen gjennom bruk av plast, sier Ingvill Størksen, direktør i Virke dagligvare. Hun understreker at bransjen «selvsagt vil tilby gjennomsiktige avfallsposer, og på denne måten bidra til at avfallsbransjen får avfall levert i poser som gjør sortering og håndtering av avfall lettere».

Men de svarte sekkene blir neppe borte fra hyllene med det første. Salget av de gjennomsiktige avfallssekkene er foreløpig ikke like stort som omsetningen av de svarte , men de tilbys, forteller hun.

Hvor mange dagligvarekjeder eller butikker som har tatt gjennomsiktige søppelsekker inn i sortimentet sitt, har hun foreløpig ingen oversikt over.

– Vi kan ikke legge bort de svarte sekkene helt, men tilbyr også gjennomsiktige, sier Ingvill Størksen, direktør i Virke dagligvare. Foto: Virke

Info til kundene om riktig valg

– Vi kan ikke legge bort de svarte sekkene helt, men tilbyr begge deler. Derfor er det viktig at vi gir kundene informasjon som gjør at de velger gjennomsiktige poser når det er riktig for miljø og helse, miljø og sikkerhet i bedriftene, understreker Størksen overfor avfallsbransjen.no.

De svarte mer miljøvennlige?

Samtidig er plastspørsmålet komplekst, poengterer Virke-direktøren.

– De svarte sekkene brukes til mer enn innlevering av avfall til gjenvinning, for eksempel til flytting og oppbevaring. De inneholder mer resirkulert plast enn de gjennomsiktige posene. Derfor er de svarte posene viktige for markedet for resirkulert plast, mener Ingvill Størksen.

Nyhetsbrev
Kommersielle partnere

Logg inn på Avfallsbransjen.no


Ikke medlem ennå? Bli med nå!