Nyheter
CO2-satsingen passerer barriere etter barriere. Fangstaktørene er i mål, nå venter «alle» på Northern Light. Foto: Equinor

CO2-satsingen skyter fart

Mandag leverte både Norcem/HeidelbergCement og Fortum Oslo Varme sine fangststudie-rapporter til statseide Gassnova. Norges CO2-satsing ser ut til å skyte fart.

En entusiastisk tilhørerskare tok imot aktørene for karbonfangst og -lagring under temakvelden hos Polyteknisk Forening i Oslo i går kveld, for å få med seg siste nytt om CO2-håndtering og prosessen mot fullskala anlegg.

4. november ble fangststudie-rapportene levert hos Gassnova SF. Fra venstre Jannicke Bjerkås fra Fortum Oslo Varme, Trude Sundset, direktør i Gassnova, Per Brevik og Tor Gautestad, begge fra Norcem/HeidelbergCement i Brevik. Foto: Vegar Stokset

Fortum og Norcem i mål

Det storstilte miljøprosjektet passerer barriere etter barriere. 4. november kom tysk-eide Norcem/HeidelbergCement og Fortum Oslo Varme i mål og overleverte sine CO2-fangst-rapporter til Gassnovas administrerende direktør, Trude Sundset. Gassnova er statens foretak for CO2-håndtering.

Nå venter «alle» på at lagringstrio Equinor, Shell og Total følger etter med sitt prosjekt Northern Light. Konsekvensutredningen er ferdig og er sendt på høring fram til 15. januar neste år.

CO2-eksport nå tillatt

Også internasjonalt begynner det å skje ting. 11. oktober ble en rekke land enige om å tillate eksport av CO2 til lagringsformål, under den såkalte «London-protokollen».

– Vedtaket er et stort gjennombrudd for fangst, transport og lagring av CO2 på tvers av landegrensene. Det vil også kunne føre til raskere utvikling av karbonfangst- og lagring som klimateknologi, mener Rikard Gaarder Knutsen (FrP), statssekretær i Olje- og Energidepartementet.

Trendskifte i Europa

Han understreket at det har vært «en enorm fart i prosjektet» og at det var «en stor begivenhet da den europeiske CCS-menigheten møttes i Operaen i sommer». Gaarder Knutsen la til at han har observert et trendskifte i Europa og roste Northern-Light-prosjektet for å ha få «gode forretningsavtaler på plass».

Rikard Gaarder Knutsen FrP), statssekretær i Olje- og energidepartementet Foto: Hermann Möhring

Når kommer beslutningen?

Når regjeringen tar sin investeringsbeslutning, kunne han imidlertid ikke si så mye om.

– Vi har et trangt tidsskjema. Departementet er opptatt av å ha et best mulig beslutningsgrunnlag og forhandler for tiden med aktørene om blant annet prising av CO2. Vi kan risikere at investeringsbeslutningen ikke tas før våren 2021, understreket statssekretæren.

– Regjeringens første prioritet er å få ned kostnadene på CO2-fangst og -lagring og lage industri av det. Vi skal anstrenge oss for å få til en investeringsbeslutning høsten 2020, lovet Gaarder Knutsen.

Etter planen skal saken opp til behandling i Stortinget høsten 2020.

Vi skal anstrenge oss for å få til en investeringsbeslutning i løpet av høsten 2020.

rikard gaarder knutsen, statssekretær Olje- og energidepartementet

Gassnovas evalueringsfase

Gassnovas fageksperter tar nå en «dypdykk» inn i fangststudie-rapportene til Norcem og Fortum og sammenligner de med hverandre, fortalte Trude Sundset, administrerende direktør i Gassnova Det er statsforetaket som skal koordinere Norges CO2-satsing.

Venter på Northern Light

Konsept- og forprosjekteringsstudiene har pågått i to og et halvt år. Nå venter Gassnova på aktørene i «Northern Light», Equinor, Shell og Total, som altså kommer til å stå for transport og lagring av CO2.

Etter en totalvurdering gir statsforetaket sine anbefalinger til Olje- og Energidepartementet før regjeringen legger saken fram for Stortinget.

LES OGSÅ: Nye statlige millioner til karbon-forprosjektene

OG DENNE: Skal mellomlagre karbon på Sydhavna i Oslo

Nyhetsbrev
Kommersielle partnere

Logg inn på Avfallsbransjen.no


Ikke medlem ennå? Bli med nå!