Stor interesse for Mali-prosjektet
Returkraft og Norsk Gjenvinning har gått sammen med Strømmestiftelsen om et hjelpeprosjekt i Mali. Nå viser både Utenriksdepartementet og Innovasjon Norge stor interesse.
I slutten av september presenterte trioen prosjektet på en halvdagskonferanse i Oslo, for å få flere avfallsselskap til å være med på laget.
Positiv respons
I starten av november hadde de norske aktørene et møte med både Utenriksdepartementet og Innovasjon Norge som «begge viser stor interesse for prosjektet vårt», forteller Odd Terje Døvik, administrerende direktør i Returkraft.
Studietur i januar
Det er planlagt en studietur til Mali tidlig i januar hvor både Returkraft, Norsk Gjenvinning og Indre Agder og Telemark Avfallsselskap (IATA) skal være med, sier Døvik. Antakelig blir også representanter fra ikke-statlige organisasjoner med.
– Ting går altså etter planen. Hva vi gjør videre, bestemmes etter Mali-turen, understreker Odd Terje Døvik.
Et enormt søppelproblem
Prosjektet foregår i Malis hovedstad Bamako, skal bidra til mindre søppel og samtidig får flere ungdommer i arbeid. Som en bonus opprettes det «grønne jobber».
Byen sliter nemlig med et enormt søppelproblem. Hvert år produseres det rundt 645.000 tonn med husholdningsavfall. Søppelet flyter både i gatene og Nigerelva, Afrikas tredje lengste elv.
Ekstrem fattigdom
Mali er ett av verdens fattigste land og ligger i Vest-Afrika. Blant landets 18,5 millioner innbyggere lever rundt 43 prosent i ekstrem fattigdom. Jobbskaping, særlig for ungdom, er derfor en stor utfordring, mener Strømmestiftelsen i Kristiansand.
Plast skal bli til stoler
Hensikten med prosjektet er å skaffe størst mulig inntekt til lokalbefolkningen – gjennom både innsamling, sortering, gjenvinning og foredling av avfall, særlig plast. Av plasten skal det så lages skolepulter og stoler som selges.
Gir yrkesopplæring
Men ikke bare det. Gjennom yrkesopplæring vil arbeidsledig ungdom i Bamako få utdanning i gjenvinning av plast. Returkraft, Norsk Gjenvinning og Ingeniører Uten Grenser skal bidra med sin kompetanse.
Prosjektet er allerede i gang, men fortsatt i startfasen, sier Alice Leland Høye i Strømmestiftelsen til avfallsbransjen.no.