Nyheter
Etterforskningen av Stena Recycling AS og Østbø AS viste at det ikke var hold i mistanken om ulovlig samarbeid om anbud mellom de to selskapene, opplyser Konkurransetilsynet. Foto: Stena Recycling AS

Renvasket for mistanke

om ulovlig samarbeid

Konkurransetilsynet har lagt bort saken mot Stena Recycling AS og Østbø AS. Dermed er mistanken om ulovlig samarbeid om anbud ikke blitt bekreftet.

Konkurransetilsynets etterforskningsdirektør Kari Bjørkhaug Trones opplyser på forespørsel fra avfallsbransjen.no at tilsynet har gått gjennom bevismaterialet og at etterforskningen av de to selskapene nå er avsluttet.

Legger bort saken

– Konkurransetilsynet har vurdert all informasjon som er innhentet i forbindelse med etterforskningen og ikke funnet grunnlag for å gå videre med saken. Vi har derfor besluttet å legge den bort, sier Bjørkhaug Trones til avfallsbransjen.no.

– Det har vært en grundig og effektiv etterforskning. Aktørene har bidratt godt til å opplyse saken slik at vi nå kan avslutte den etter fem måneder, understreker Trones.

Konkurransetilsynet foretok i midten av juni uanmeldte kontroller hos Stena Recycling AS med datterselskap, Østbø AS og Salten Bilruter AS, etter en beslutning fra Bergen tingrett. Årsaken til at også Salten Bilruter AS fikk uventet besøk, er at lederen i selskapet også har en posisjon i et annet av de andre selskapene. Salten Bilruter AS var aldri mistenkt i saken.

Mistanke om brudd av konkurranseloven

Bergen tingrett hadde gitt Konkurransetilsynet adgang til å foreta bevissikring hos Østbø AS «for å søke etter bevis i forbindelse med mulig overtredelse av konkurranseloven § 10 og EØS-avtalens artikkel 53», heter det i kjennelsen som er datert 18. juni i år.

Kari Bjørkhaug Trones, etterforskningsdirektør i Konkurransetilsynet i Bergen. Foto: Konkurransetilsynet

Bevissikring i juni

Tilsynet fikk adgang til søk etter bevis i alle lokaler, eiendommer, transportmidler og andre oppbevaringssteder, herunder lagringsmedier for elektronisk informasjon som disponeres av foretaket eller andre på foretakets vegne. Beslutningen gjelder ikke adgang til private boliger, skrev Bergen tingrett i juni.

Østbø er Nord-Norges største private aktør innen avfall og gjenvinning. Selskapet har 130 ansatte, med en omsetning på drøyt 250 millioner kroner i fjor.

Konkurransetilsynet ble også gitt adgang til å foreta bevissikring hos Stena Recycling AS, inkludert datterselskaper, «for å søke etter bevis i forbindelse med mulig overtredelse av konkurranseloven § 10 og EØS-avtalens artikkel 53», skrev Bergen tingrett videre i sin kjennelse.

Nektet ulovlig samarbeid hele veien

Ledelsen i både Stena Recycling og Østbø understreket flere ganger overfor avfallsbransjen.no at det ikke fantes grunnlag for å hevde at de har brutt konkurranselovens bestemmelser om ulovlig samarbeid.

Etterforskningen har altså vist at de hadde rett.

LES OGSÅ: – Må se om det er noe vi må forbedre 

Nyhetsbrev
Kommersielle partnere

Logg inn på Avfallsbransjen.no


Ikke medlem ennå? Bli med nå!