Nyheter

Grønt Punkt Norge forventer 62.000 tonn emballasjeavfall fra årets julehandel

Grønn Punkt Norge oppfordrer alle til å kildesortere avfallet som oppstår i julestria. FOTO: freestocks.org

Grønt Punkt Norge regner med at årets julehandel vil føre til 62.000 tonn emballasjeavfall, og oppfordrer folk til å huske på kildesortering i julekaoset.

I desember i år vil nordmenn handle julegaver for 58 milliarder kroner, viser prognoser fra Virke.

Det tilsvarer over 10.000 kroner per innbygger.

Med mye handel kommer også store mengder avfall. Med utgangspunkt i kjøpstallene fra Virke, anslår Grønt Punkt Norge (GPN) at julehandelen vil produsere omtrent 62.000 tonn emballasjeavfall.

Anbefaler å kildesortere mens man åpner pakker

Kari-Lill Ljøstad, kommunikasjonssjef i Grønt Punkt Norge. FOTO: nyebilder.no

For å unngå at mye av søppelet fra julestria havner i peisen eller stappes i søppelsekker uten å sorteres, anbefaler kommunikasjonssjef i GPN, Kari-Lill Ljøstad, å resirkulere avfallet fortløpende, i takt med pakkeåpningen.

– Det er viktig at man kildesorterer og følger de gode vanene man har resten av året. Det kan være lurt å forberede seg til julaften, hvor det gjerne blir mange folk og litt kaos, som fort kan ende med at man samler alt avfallet i en sekk. For å unngå dette, er det lurt å kildesortere mens man pakker opp, og sørger for at kartong går i papp og papir, mens plastemballasje går i egen ordning, forklarer hun.

Tror stress kan påvirke kildesorteringen

Ljøstad tror å kaste alt avfallet i samme sekk uten å ta ut det som kan gjenvinnes, er den vanligste feilen folk gjør i jula. Hun oppfordrer også til å huske på kildesorteringen på kjøkkenet når man lager mat til jul.

– I en travel juletid hvor man skal ha det pent og ryddig rundt seg, kan kanskje stresset gjøre at man ikke er like flinke til å kildesortere mens man lager mat, som man ellers er. Derfor er det viktig å huske at fløtekartongen skal i papp og papir, og innpakningen ribba kom i, skylles og går i plasten.

Kommunikasjonssjefen forteller at hvordan det ekstra avfallet som oppstår i jula håndteres, varierer fra kommune til kommune. I mange kommuner er det blitt praksis å dele ut ekstra sekker hvor man skal kaste gavepapir.

– Husk at gavebånd, vedsekker og juletrenett ikke skal i plastinnsamlingen, da dette skaper bryderi på sorteringsanleggene, avslutter hun.

Nyhetsbrev
Kommersielle partnere

Logg inn på Avfallsbransjen.no


Ikke medlem ennå? Bli med nå!