Leder
Foto: Torbjørn Leidal

Nå gjelder Stortinget, folkens!

Nå er det  gode muligheter for avfallspolitikken på Stortinget. Mindretallsregjeringen er avhengige av å forhandle for å overleve – og det skjer på Stortinget.

Regjeringsendringen fredag 24.januar innebar en stor forandring for alle som driver nærings- og interessepolitikk i Norge. Da fikk vi en mindretallsregjering. Som i motsetning til flertallsregjeringen ser ut til å gå mot det mer klima- og miljøfokuserte sentrum.

Tverrpolitisk enighet

For det første blir Stortinget igjen arena for politikk. Det er her mindretallsregjeringen må hente støtte for å få vedtatt sin politikk. Dette i motsetning til flertallsregjeringen som allerede hadde støtte i Stortinget. Skulle en forening adressere en sak, var det regjeringen som var målet. Nå er målet for avfallspolitikken alle partier – spesielt Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV. En fremoverlent og entusiastisk klima- og miljøminister kan hente mye støtte hos klima- og miljøvenner på rødgrønn side. Regjeringens forhandler i Stortinget heter Ketil Kjenseth(V), leder i Energi- og miljøkomiteen. Det er han som må sørge for tverrpolitisk enighet når Fremskrittspartiets stemmer i Stortinget skal kompenseres for å få flertall.

Sterkere motvilje mot Frp enn kjærlighet til de rødgrønne

For det andre har statsminister Erna Solberg tatt inn tidligere miljøminister Knut Arild Hareide (Bondevik 2-regjeringen i 2004-2005) i regjeringen. Hareide demonstrerte sin motvilje mot mørkeblå kompromiss-politikk og splittet partiet sitt da han stilte ultimatum og krevde at partiet skulle bytte blokk og innlede samarbeide med Arbeiderpartiet for ett års tid siden.  Et sjansespill som førte til at han måtte trekke seg. At Hareide går inn i en regjering han ville felle, viser at hans motvilje mot Fremskrittspartiet er større enn hans identifisering med de rødgrønne. Men, med miljøballast i bagasjen og gode kontakter på rødgrønn side, kan Hareide bli den støttespilleren Rotevatn nå behøver  og Kjenseth kan dra fordel av.

Klima og sirkulære økonomi vs diesel og innvandring

For det tredje vil Fremskrittspartiet nå ta opp kampen mot Senterpartiet i distriktene og Høyre/Arbeiderpartiet i storbyene. Det betyr mange og heftige utspill mot klima- og miljøtiltak. Dette vet Erna Solberg og derfor hentet hun inn Rotevatn, Hareide og Raja i regjeringen. For å bygge bro til de rødgrønne og en beskyttelse mot et Fremskrittsparti som kan være villig til å felle den borgerlige mindretallsregjeringen om meningsmålingene blir lave nok frem mot neste stortingsvalg.

Bedre i medvind enn motvind

Klima- og miljø, grønt skifte og sirkulær økonomi kan gå lysere tider i møte – om foreningene kjenner sin besøkelsestid på Stortinget. Og det er det all grunn til å tro at de gjør. Sammenligner vi dagens Avfall Norge, KS Bedrift Avfall, Farlig Avfall Foreningen og Norsk Fjernvarme med det erfaringsgrunnlaget de hadde for en stortingsperiode eller to siden, er forskjellen stor. Nå har de erfaring fra å sloss mot for å få gjennomslag for politikk. Nå kan de sloss med for å få gjennomslag. Det er alltid god trening å ha møtt de tyngste motstanderne først – når slaget skal stå.

Branndeteksjon

Onsite Security Solutions AS

Farlig avfall og elektronisk avfall

EnviroPac AS

Slik leverer du båten

Viking Gjenvinning AS

Anlegg og avfallshåndtering

Steco Miljø AS

Portaler for deteksjon av radioaktivt materiale

Holger Hartmann As

Reservedeler

NTM Trailer & Tipp
Relaterte artikler
Siste nytt fra Avfallsbransjen.no

Manglende strategisk tenkning bak utvikling av karbonfangst i Norge

Ole Jørgen Hanssen, NORSUS
Hanne Lerche Raadal, NORSUS

Slukke-container

Onsite Security Solutions AS

Laxo liftdumper

NTM Trailer & Tipp

Biomat® avfallssekker og linere

Naturabiomat AS

Renovasjonsbiler

Mange muligheter innen innsamling og transport av avfall

Steco Miljø AS

Avfallskomprimatorer / Komprimatorer

EnviroPac AS
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.