Nyheter
NOAHs anlegg for uorganisk, farlig på Langøya utenfor Holmestrand. Foto: Bård Gudim

Sender flygeaske til tyske gruver

Håndtering av restavfallet fra energi- og fjernvarmeanlegg blir en utfordring når NOAHs anlegg på Langøya stenges. Løsningen kan ligge i saltgruver i Tyskland.

Et av de heteste temaene i avfallsbransjen er hva som skal erstatte deponiet for farlig avfall på Langøya. Om fire år er anlegget som i dag er Skandinavias eneste for håndtering av uorganisk og farlig avfall fullt.

Blant utfordringene er hva som skal gjøres med flyveasken fra forbrenningsanlegg. Asken er svært miljøgiftig og inneholder store mengder silisiumdioksid og kalsiumoksid.

En mulighet er å sende asken til deponering i tyske saltgruver. I gruvene kan asken blandes med saltvann og nøytraliseres. Sluttproduktet blir en betongaktig masse som deponeres i gruvene.
Hitill er det sendt to lass med flyveaske fra Landskrona Energi i Skåne til Tyskland.

– Våre to første transporter fra Landskrona har gått etter plan, noe som gir oss tro på at dette er et godt alternativ når Langøya snart stenger. Siden vi nå har tillatelse til å håndtere togtransport inne på Geminors anlegg i Landskrona, ser vi nå på muligheten for å laste flygeasken på tog fremover. Det gir oss flere transportmuligheter og er et godt alternativ rent miljømessig, sier administrerende direktør Kjetil Vikingstad i Geminor.

Geminor mener de tyske gruvene kan bli løsningen også for norsk flyveaske frem til det er funnet en endelig erstatning for Langøya.

Kommentarer

Bare innloggede medlemmer av Avfall+ kan legge inn kommentarer. Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill Avfall+ nå!

Nyhetsbrev
Kommersielle partnere

Logg inn på Avfallsbransjen.no


Ikke medlem ennå? Bli med nå!