Nyheter
Åtte av ti nordmenn mener resirkulering og gjenvinning er nøkkelen for å takle klimakrisen. Foto: Bjørn Vilberg

Avfallsdøgnet 29.01.20

Velkommen til avfallsbransjen.nos oppsummeringsspalte, hvor vi tar for oss siste nytt fra bransjen det siste døgnet.

Franzefoss vil flytte, naboer reagerer

Selskapet Franzefoss skal flytte fra Sandvika, og ønsker seg til Isi i Bærum. Det får naboer til å reagere, skriver Budstikka. På Isi finnes det allerede et avfallsanlegg som naboene mener er til sjenanse med støy og støv. Når Franzefoss ønsker å flytte dit, vil det omtrent firdoble avfallshåndteringen der, og føre til økt trafikk. Franzefoss, på sin side, opplyser om at de ikke har andre reelle alternativer.

Avfallshåndtering i Bergen er blitt fossilfritt

Omtrent 90 % av beboerne i Bergen sentrum er nå knyttet til bossnettet, hvor man kan kaste restavfall, plast og papir i sluser som går til underjordiske rør, hvor de så blir sent til en terminal i utkanten av sentrum, melder Kommunal Rapport. I tillegg til bossnettet, er det elektriske avfallsbiler som tømmer de søppeldunkene som fortsatt eksisterer. Disse tiltakene har ført til at avfallsinnsamlingen i Bergen er blitt fossilfritt, og det er mindre søppel, lukt og rotter.

Solid støtte til gjenvinning

Skal Norge lykkes med å få ned klimagassutslippene ligger nøkkelen i resirkulering og utnyttelse av ny teknologi. Det mener åtte av ti nordmenn, ifølge en undersøkelse Kantar har gjennomført for Enovakonferansen 2020. Den samme undersøkelsen viser at kun 24 % av nordmenn tror det er mulig å nå regjeringens klimamål for 2050.

Ønsker forutsigbarhet for biogass

Biogass-sektoren ønsker forutsigbarhet for biogassens fremtid. Det kom fram i mandagens innspillsmøte om biogass i regi av Klima- og miljødepartementet. Blant annet ønsket sektoren en klargjøring av om biogass er en overgangsordning eller en del av lavutslippssamfunnet. I tillegg påpekte Ragnhild Borchgrevink, administrerende direktør i VEAS, at retorikken som brukes er viktig, fordi næringsaktører innstiller seg på det de hører fra myndighetene.

Biogass er sikulærøkonomi i praksis

Det mener den nybakte Klima- og miljøministeren Sveinung Rotevatn. Han trekker fram at hvis biogass lages av husdyrgjødsel, vil det kutte utslippene fra landbruket. Rotevatn forteller at biogass kan være med på kutte utslipp i transportsektoren, og at de andre produktene som skapes i produksjonen av biogass kan brukes til blant annet gjødsel og kullsyre. En av utfordringene han påpeker med biogass, er at det er sektoroverskridene, og at det er mange instanser som er involvert i prosessen fra produksjon til salg av biogass.

Kommentarer

Bare innloggede medlemmer av Avfall+ kan legge inn kommentarer. Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill Avfall+ nå!

Nyhetsbrev
Kommersielle partnere

Logg inn på Avfallsbransjen.no


Ikke medlem ennå? Bli med nå!