Nyheter

Sorteringsanlegg30 kilo matavfall havner feil

Til tross for at kildesortering av husholdningsavfall har pågått i mange år, gjøres det fortsatt mye feil. Bare på Helgelandskysten går 1200 tonn matavfall rett i restavallsposene.

Det er Helgelendingen som omtaler kontrollene som er gjort ved Søndre Helgeland miljøverks (Shmil) anlegg på Åremma. Etter å ha fysisk gjennomgått posene med restavfall kunne gjenbruksstasjonen konkludere med at det slurves kraftig med kildesorteringene i husholdningene på Helgeland.

– Jeg ble litt skremt da jeg så hvor dårlig sortert avfallet var, sier informasjonsrådgiver i Shmil Sarah Aakerøy til Rana Blad.

Sammen med to kolleger har hun studert innholdet i søppelposene som blir levert til anlegget. Funnene viser at over halvparten av det som ble kastet i restavfallet var ting som kunne være gjenvunnet.
Undersøkelse fra containerne på Shmil bekrefter tidligere analyser av restavfall ved anlegget. Opptil 30 kilo matavfall per innbygger i området havner i restavfallet. Det tilsvarer 1200 tonn for Helgelandkommunene alene.

Så mye som 300 tonn plast går samme vei.

Må informere bedre

Funnene i søppelet på Helgeland er ikke unikt. En søppelanalyse fra Oslo i 2017 viste at over halvparten av avfallet som kastes i restavfall egentlig er matavfall.

Tilsvarende undersøkelser fra Romsdalen Interkommunale renovasjonsselskap viste at feilsorteringer i restavfallet utgjorde 56,8 prosent. Det tilsvarer 40,5 kilo per innbygger.
Informasjonskampanje

Romerike Avfallsforedling (ROAF) har satt i gang en egen informasjonskampanje i distriktet for å få husholdningene til å bli flinkere til å kildesortere avfall. Gjennom sosiale medier, kino og brosjyrer på avfallsbeholderne, ønsker ROAF å få innbyggerne til å bli flinkere til å kildesortere.

Likt over hele landet

Plukkanalyser fra ROAF underbygger tallene fra Romsdalen, Oslo og Helgeland.

De seneste analysene viser at over halvparten av restavfallet er kastet feil. 34 prosent av innholdet i restavfallet er matavfall. Bare 43 prosent av matavfallet havner i riktig pose.

Feilsortering av husholdningsavfall har enorme konsekvenser for energiutvinningen. Bare matavfallet fra Shmil-anlegget i Åremma ville alene kunne drevet en biogassbuss åtte ganger rundt jorden.

Kommentarer

Bare innloggede medlemmer av Avfall+ kan legge inn kommentarer. Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill Avfall+ nå!

Nyhetsbrev
Kommersielle partnere

Logg inn på Avfallsbransjen.no


Ikke medlem ennå? Bli med nå!