Nyheter
Illustrasjon: Circle Economy

Tilbakegang for global resirkulering

Aldri før har uttaket av naturressurser vært større. Samtidig går resirkuleringen ned.

Ifølge den globale Circularity Gap Report er det et urovekkende stor andel av naturressursene som bare utnyttes en gang, såkalt lineærøkonomi. Med et historisk høyt uttak på over 100 milliarder tonn, burde mulighetene for gjenbruk og resirkulering være enorme.

Men rapporten er nedslående lesning for de som er opptatt av sirkulærøkonomi, gjenvinning og gjenbruk. Bare 8,6 prosent av ressursene som hentes ut kommer tilbake i kretsløpet, viser rapporten som ble lansert på World Economic Forum i Davos.

Lineærøkonomi

Bak rapporten som har som har analysert tilstanden i 176 land over hele verden står organisasjonen Circle Economy. Dette er en non-profittorganisasjon som arbeider for å øke fokus på sirkulærøkonomi hos bedrifter, nasjoner og organisasjoner.

Rapporten slår fast at resirkuleringen på verdensbasis er på tilbakegang. Da den første rapporten ble lansert i 2018 var andelen 9,1 prosent. Det betyr at avstanden mellom utnyttelsen av naturressurser og gjenvinning øker. Konsekvensen er at verden bruker opp sine ressurser raskere.

Nedgangen har direkte sammenheng med at uttaket av naturressurser øker.

Nøkkelen til klimamålet

Circularity Gap Report legger hovedansvaret for den svake utviklingen innen resirkulering på nasjonale myndigheter. Rapporten konkluderer med med at økt sirkulærøkonomi er helt avgjørende for å nå målet i Paris-avtalen om å holde den globale oppvarmingen under 1,5 grader.

Det arbeides med en norsk versjon av Circularity Gap-rapporten. Dette arbeidet ledes av Circular Norway, i samarbeid med blant annet Naturvernforbundet, NITO, Avfall Norge, Schibsted og Virke.

Rapporten skal presenteres i løpet av andre halvår i år og blir den første som slår fast hvordan situasjonen er i Norge. Dette blir også en referanse for fremtidige rapporter.

Kommentarer

Bare innloggede medlemmer av Avfall+ kan legge inn kommentarer. Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill Avfall+ nå!

Nyhetsbrev
Kommersielle partnere

Logg inn på Avfallsbransjen.no


Ikke medlem ennå? Bli med nå!