Nyheter
Styreleder Preben Godø i Avfallsforum Midt-Norge

Avfallsdøgnet 12.02.20

Velkommen til avfallsbransjen.nos oppsummeringsspalte, hvor vi tar for oss siste nytt fra bransjen det siste døgnet.

Forbereder seg på EU-kravene

Avfallsforum Midt-Norge åpnet sin 25-årskonferanse på Britannia hotell i Trondheim. I sin åpningstale fokuserte direktør Nancy Strand i Avfall Norge på den kommende EU-planen for sirkulærøkonomi. -Restavfall skal halveres, tekstiler skal samles inn, krav til produkters levetid og reparerbarhet, delingsøkonomi, utvidet produsentansvar, økte krav til byggsektoren og digitalt pass for alle produkter er «action-planen» fra EU, sa Nancy Strand.

Krass kritikk mot politiets etterforskning av Sørum-raset

Advokater som har gjennomgått etterforskningen av dødsraset på Sørum, retter sterk kritikk mot politiets arbeid, skriver Dagbladet. Etterforskningsdokumentene viser at politiet ikke har vurdert straffeansvaret etter raset og heller ikke benyttet ekspertrapporten fra NGI i avhør. – Politiet burde ha vurdert om det var forsvarlig behandling av tillatelsen fra kommunens side, men også om det ble gitt korrekt informasjon fra de som utførte arbeidet og søkte om tillatelse, sier advokat Bjørn Brodwall i advokatfirmaet Økland til Dagbladet.

Slettebakken-deponiet skal fjernes

Bergen Kommune har besluttet at søppeldeponiet på Slettebakken skal fjernes. Det melder NRK. Deponiet som ble etablert på 60-tallet lekker store mengder forurenset sigevann til det nærliggende Tveitevannet. Over deponiet er det etablert et idrettsanlegg. Kommunen har nå besluttet at det skal fjernes 15000 lastebillass med avfall fra det tidligere deponiet. Dette skal være første gang et søppeldeponi av denne størrelsen fjernes i Norge.

Vannbåren varme kan spare strømnettet

Økt bruk av vannbåren varme kan redusere behovet for oppgradering av strømnettet. Det er konklusjonen i en fersk rapport, utarbeidet for Norsk Fjernvarme. Rapporten konkluderer med at kostnaden ved å legge inn vannbåren varme er langt lavere enn det som tidligere har vært hevdet. For en 60 kvadratmeter stor leilighet vil vannbåren varme koste mellom 1.000 og 10.000 kroner. Samtidig spares samfunnet for betydelige kostnader i utvidelse av kapasiteten i strømnettet.

– Mangel på forbrenningsanlegg hindrer resirkulering

Den europeiske bransjeorganisasjonen EuRIC advarer mot at manglende kapasitet i energigjenvinningsanleggene i Europa fører til mindre materialgjenvinning. Gjenvinningsselskapene er avhengige av å kunne kvitte seg med restavfallet for å kunne drive materialgjenvinning, skriver organisasjonen i et høringsnotat til EU-kommisjonen. EuIRC ber kommisjonen fremme tiltak som gjør både bruk og produksjon med resirkulerte materialer mer attraktivt og peker på at markedet alene ikke kan løse utfordringen.

Kommentarer

Bare innloggede medlemmer av Avfall+ kan legge inn kommentarer. Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill Avfall+ nå!

Nyhetsbrev
Kommersielle partnere

Logg inn på Avfallsbransjen.no


Ikke medlem ennå? Bli med nå!