Nyheter
Nancy Strand, administrerende direktør i Avfall Norge. Foto: Bjørn Vilberg

– Data kan bli mer verdt enn avfallet

Nancy Strand i Avfall Norge mener bransjen må erkjenne at de er en del av klimaproblemet, for å så kunne finne gode løsninger.

Under sin velkomsttale ved åpningen av Digitaliseringsuka tirsdag, snakket administrerende direktør i Avfall Norge, Nancy Strand om at vårt nye tiår er “utfordringenes tiår”.

Til Avfallsbransjen.no utdyper hun dette.

– Det jeg mener da er at de miljø- og klimautfordringene vi ser nå, har vi snakket om lenge. Vi har skjøvet problemene foran oss og snakket om disse tingene i mange tiår, men dette er tiåret hvor vi skal finne løsninger, sier hun.

En del av løsningen, en del av problemet

Strand er også klar på at avfallssektoren både er en del av løsningen på disse problemene, men at det er på tide å erkjenne at sektoren i tillegg er en del av problemet.

Nancy Strand holder velkomsttale på Digitaliseringsuka på Scandic Sjølyst, 3. mars 2020. Foto: Bjørn Vilberg

– Vi driver for eksempel med en virksomhet som har mye transport, som igjen gir stor klimabelastning. Vi har masse å

hente på våre klimautslipp, sier hun.

Selv om hun mener de må erkjenne at de er en del av problemet, understreker hun at bransjen er veldig endringsvillig, og at løsningene ligger i samspillet mellom bransje, myndigheter og resten av samfunnet.

– Bare ved å erkjenne dette, så tror jeg vi kan finne løsninger, sier hun.

Teknologiske muligheter

Strand tror en viktig del av diskusjonen fremover blir risiko knyttet til investeringer i ny teknologi.

– Etter å ha jobbet en del med digitalisering har de teknologiske mulighetene har virkelig gått opp for meg. Det har lenge vært snakket om risiko knyttet til investeringer, og vi har et stort behov for å se på hvilke finansieringsmekanismer som skal til for å løse dette, sier Strand.

Ønsker samarbeid

For å få til mer digitalisering i bransjen, ønsker Strand at forskjellige aktører skal samarbeide med hverandre. Dette kan for eksempel være å dele testresultater eller kunnskap, mener hun.

– Ingen av aktørene er store nok til å klare dette selv. Det er god nytte i å lære av hverandre, og jeg ønsker at vi skal klare å standardisere testene, sier hun.

Data mer verdt enn avfall

Tidligere i år ble Avfall Sør utsatt for et hackerangrep. Nancy Strand vet at mengden data som kommer som følge av digitalisering, kan være sårbar. Derfor, mener hun, er det viktig at datasikkerheten og personvernet ivaretas på en god måte.

– Utfordringene knyttet til digitalisering er datasikkerhet og personvern. Vi må sørge for at dataen vi har er beskyttet samtidig som konkurransehensyn ivaretas. Verdien av dataen kan etter hvert bli mer verdt enn avfallet, i tillegg vil digitaliseringen i seg selv generere store mengder elektronisk avfall, så da må vi sørge for at vi tar vare på avfallsproblematikken også, sier hun.

Kommentarer

Bare innloggede medlemmer av Avfall+ kan legge inn kommentarer. Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill Avfall+ nå!

Nyhetsbrev
Kommersielle partnere

Logg inn på Avfallsbransjen.no


Ikke medlem ennå? Bli med nå!