Nyheter
NOAH skal bygge fraktterminal ved Oxelösunds Havn. Foto: Oxelösunds Havn

Planlegger farlig avfall-terminal i Sverige

Norsk avfallshåndtering (NOAH) planlegger en terminal for utskiping av avfall utenfor Stockholm. Målet er å redusere mengden farlig avfall som fraktes over land.

NOAH opplyser i en pressemelding at selskapet har inngått en intensjonsavtale med Oxelösunds Havn. Det planlagte kaianlegget skal laste om aske, jord og andre masser over på båt og fraktes til NOAHs anlegg i Norge.

LES OGSÅ: Deponi-ja fra regjeringen

– Intensjonsavtalen om en terminal på Oxelösunds Havn styrker posisjonen vår i Stockholmsregionen. Dette er et viktig ledd i arbeidet vårt med å finne effektive og miljøvennlige transportløsinger for den grenseoverskridende frakten av avfall. Transport utgjør 90 prosent av NOAHs egne klimagassutslipp, så det er innenfor transport de fleste av våre store kutt kommer, sier kommersiell direktør Anita Sundby i NOAH.

Målet er at flyveasken fra forbrenningsverkene i den østlige regionen av Sverige kommer med bil til NOAHs terminal, der den fuktes og lastes over på skip for å ta sjøveien til NOAHs anlegg.

– For å oppnå våre egne og våre kunders mål om færre mil på vei, samtidig som vi muliggjør returtransporter, vil NOAH hente asken fra forbrenningsverkene med tanker som tar 40 tonn i stedet for 32 tonn. Dermed sparer vi inn hver fjerde transport, sier Sundby.

LES OGSÅ: Tar Langøya-bekymring til etterretning

Lokaliseringen av Oxelösund gjør at havnen omfatter store deler av hovedstadsregionen og Midt-Sverige. Ved å flytte transporten over på skip, vil det bli en betydelig reduksjon i landtransport.

– NOAHs investering i Oxelösund er svært velkommen og passer godt inn i vår portefølje av sirkulære tiltak for et bærekraftig samfunn, sier adm.dir. i Oxelösunds Havn Douglas Heilborn.

Kommentarer

Bare innloggede medlemmer av Avfall+ kan legge inn kommentarer. Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill Avfall+ nå!

Nyhetsbrev
Kommersielle partnere

Logg inn på Avfallsbransjen.no


Ikke medlem ennå? Bli med nå!