Nyheter
Når batterier resirkuleres, blir avfallet delt i tre: metall, plast og «black mass». Foto: Maskinentreprenørenes Forbund

Varsler lovendring etter batteriskandalen

Sveriges miljøminister varsler strengere produsentansvar etter at flere hundre tonn batteriavfall er dumpet i naturen. Lovendringen kan få konsekvenser også for Norge.

Siden før jul har funnet av såkalt black mass fra batterier på et jorde i Kumla preget nyhetsbildet. Gjennom etterforskningen er det avdekket flere dumpingplasser, blant annet i et boligområde i Ørebro.

LES OGSÅ: Funn av «Black mass» ved bolighus

– Det er helt forferdelig og uakseptabelt. Det er ulovlig å dumpe giftig avfall i naturen. Det er det aller mest grunnleggende, sier Miljøminister Isabella Lövin til Expressen.
Politiet mistenker at så mye som 2000 tonn batteriavfall er dumpet på ulike steder. Til nå er omkring 1500 tonn lokalisert.

Batteriskandalen har fått landets miljøminister, Isabella Lövin, til å reagere kraftig. Til avisen Expressen sier Lövin at hun har bedt Naturvärdsverket, tilsvarende Miljødirektoratet, om å utvikle et digitalt register som gjør det mulig å følge og spore farlig avfall. Registeret skal gjøre det mulig å følge avfallet både innenlands og over grensene. Registret kan dermed få konsekvenser for behandling av farlig avfall også i Norge.

LES OGSÅ: Batteriskandalen i Sverige vokser

– Vi vet at avfallshåndtering er en bransje der vi kan se aktivitet fra organisert kriminalitet, så dette er veldig viktig at vi setter en stopper for. Rene gangstermetoder. Det er fullstendig selvfølgelig at man ikke skal dumpe det farlige avfallet som i mange tilfeller vanlige mennesker samler inn og leverer inn. Man skal føle seg trygg på at det man samler inn, ikke havner i naturen, sier Lövin.

I tillegg skal tilsynene med behandlingsanlegg skjerpes kraftig, samt at produsentene vil få strengere krav til å redegjøre for hvordan man behandler avfall.

Kommentarer

Bare innloggede medlemmer av Avfall+ kan legge inn kommentarer. Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill Avfall+ nå!

Nyhetsbrev
Kommersielle partnere

Logg inn på Avfallsbransjen.no


Ikke medlem ennå? Bli med nå!