Nyheter
EUs aksjonsplan for sirkulærøkonomi har ambisiøse mål. Foto: Alain Schroeder

Langt strengere produsentansvar

Produktpass og minstekrav til jomfruelige råvarer er bare noe av tiltakene i EU-kommisjonens handlingsplan for sirkulærøkonomi som ble lansert onsdag.

Tiltakslisten er en del av EUs «Green Deal» som ligger til grunn for målet om at Europa skal være klimanøytralt i 2050. Rapporten som er kalt «Sirkulærøkonomi 2.0» er selve smørbrødlisten over hvordan EU skal nå klimamålet. Handlingsplanen tar utgangspunkt i å opprettholde konkurransekraften i europeisk industri, nå klimamålet og forme en digital fremtid i Europa.

LES OGSÅ: Forbereder seg på EU-krav

Lekkasjer

Stikkordet og gjennomgangstonen i rapporten produsentansvar. EU-kommisjonen stiller langt strengere krav til de produktene som skal lanseres på det europeiske markedet i fremtiden.

Dette ble kjent allerede gjennom lekkasjer fra handlingsplanen tidligere i år, men med dagens offentliggjøring av handlingsplanen er det ikke lenger tvil om hvilken vei EU ønsker å gå.

«Industrien er drivkraften for vekst og velstand i Europa. Og den er på sitt beste når den drives av det som styrker: menneskene og ideene, talentene, mangfoldet og entreprenørinnstillinngen. Dette er viktigere enn noen gang når Europa skal ta fatt på sitt ambisiøse grønne og digitale skifte i en mer uavklart og uforutsigbar verden. Europeisk industri har alt som trengs for å lede an og vi vil gjøre det vi kan for å støtte den», sier EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen.

LES OGSÅ: EU satser på sirkulær økonomi

Produktpass

Blant tiltakene er et produktpass, som skal spore og måle produktets innhold og levetid. Sporingen skal skje gjennom et elektronisk register kalt «European Circular Dataspace». Til grunn for registeret ligger det skjerpede produsentansvaret. Målet er å få produsenter til i større grad å benytte råvarer som er resirkulerbare og produkter som kan repareres. Det siste kommer frem gjennom forslaget til en ny forbrukerlov som sikrer kjøperne «en rett til å reparere».

LES OGSÅ: – Politikerne må fleske til med produsentansvar

– Kommisjonen gir oss viktig redskap for vår egne nasjonale virkemidler som kan gjøre oss i stand til å bruke ressurser mer effektivt og øke andelen produkter til materialgjenvinning og ombruk. Nå blir det viktig at vi som næring og norske myndigheter kommer raskt på banen, både for å bidra til diskusjonene i EU, men også for å få på plass EUs nye politikk og regelverk her hjemme, sier næringspolitisk direktør i Avfall Norge Cecilie Lind.

Regjeringen er ventet å levere en nasjonal strategiplan for sirkulærøkonomi før jul. Lind mener EU-kommisjonens ferske rapport gir et godt grunnlag.

Kommentarer

Bare innloggede medlemmer av Avfall+ kan legge inn kommentarer. Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill Avfall+ nå!

Nyhetsbrev
Kommersielle partnere

Logg inn på Avfallsbransjen.no


Ikke medlem ennå? Bli med nå!