Nyheter

Norge ti år foran EUs pantekrav

90 prosent av plastflasker og bokser i Norge ble pantet i fjor. Det betyr at Norge nådde EUs mål ti år før fristen.

Den britiske organisasjonen Nature 2030 har gjennomført en større undersøkelse om pantevanene i Europa. Det skriver Nationen.

I Norge svarer hele 99 prosent av de spurte at panteordningen er både brukervennlig og enkel å forstå. Den norske panteordningen skiller seg fra flere andre europeiske, ved at vi har to forskjellige pantepriser, avhengig av størrelse. I Tyskland er det eksempelvis en fast pris på alle panteobjekter.

LES OGSÅ: Varsler omkamp om plastavgift

Mindre plast

Nature 2030 mener faste pantepriser bidrar til å øke plastbruken ved at forbrukerne påvirkes til å kjøpe større enheter enn det de ellers ville gjort. Med det norske pantestystemet får man prosentvis mer igjen ved å pante en liten flaske enn en større.

EU har satt som ambisjon at 90 prosent av plastflasker og bokser fra drikkevarer skal pantes innen 2030. I fjor nådde Norge dette nivået, altså ti år før EU-fristen. Direktør for informasjon og marked i panteselskapet Infinitum, Randi Haavik Varberg, sier til Nationen at den store forskjellen mellom Norge og andre land i Europa er at norske butikker er pliktige til å ta imot panteflasker.

Mottaksplikt

– Vi har en avfallsforskrift §6, som sier at alle som selger drikkevare er pliktig til å ta imot og betale ut pant. Derfor er tilgjengeligheten for å levere flasker og bokser veldig bra. Denne plikten har dem for eksempel ikke i Sverige, der butikker kan velge om de vi ta imot. Her kan man pante også på bensinstasjoner og kiosker, sier Haavik Varberg.

Infinitum er eier og drifter av det norske pantesystemet. De senere årene har myndigheter fra 30 land besøkt Norge for å se hvordan panting fungerer i Norge. Haavik Varberg trekker frem at Norge er det eneste pantelandet der produsentene eier 100 prosent av pantesystemet.

Kommentarer

Bare innloggede medlemmer av Avfall+ kan legge inn kommentarer. Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill Avfall+ nå!

Nyhetsbrev
Kommersielle partnere

Logg inn på Avfallsbransjen.no


Ikke medlem ennå? Bli med nå!