Bransjestemmer
Sverre Valde, daglig leder Nomiko AS. Foto: Line Schibstad

Raushetens tid i avfallsbransjen

Det er krevende tider nå. Som daglig leder av det landsdekkende returselskap Ruteretur og rådgiverfirmaet Nomiko, som er den største leverandøren av kurs for avfallsbransjen, er jeg som så mange andre berørt, men først og fremst rørt.

Koronaviruset har i løpet av en uke endret landet fundamentalt, uten nevneverdig forvarsel. Ledere må over natten håndtere en situasjon som ingen har ant, eller aner, konsekvensene av. I et virvar av meldinger utenfra skal risiko og sårbarhet vurderes, leveranser og økonomien sikres og egne ansatte, kunder og andre aktører informeres, for å nevne noe. Samtidig skal riktige beslutninger tas.

Mange av oss skal håndtere denne utfordrende situasjonen fra hjemmekontoret, gjerne i kombinasjon med pass av egne barn og hjemmeundervisning. Vil det tas feil avgjørelser i en slik situasjon? Helt klart. Derfor er det viktigere enn noen gang at vi er rause med hverandre.

Jeg har stor forståelse for at det i denne krevende situasjonen vil være fristende – og gjerne føles riktig – å be sine leverandører om garantier, blant annet for å forsikre seg om at avfall blir hentet når det er ønskelig. At avfall samles inn, er en av de viktige oppgavene et samfunn skal ivareta. Men vi må ikke havne i en situasjon der garantier som kanskje ikke kan overholdes gis. Slike løfter kan skape uheldige konsekvenser også etter at situasjonen har stabilisert seg. De fleste aktører er på en eller annen måte avhengig av underleverandører og må forholde seg til rammebetingelser som vi ikke vet hvordan er når morgendagen kommer. Å stille krav som kan være uoppnåelige, i disse dager, er i strid med den dugnaden vi alle må støtte opp om.

Jeg er imponert over hvor godt kritiske samfunnsfunksjoner fungerer i disse dager. Matbutikken jeg besøkte i helgen var full av alle typer varer og behjelpelige ekspeditører, læreren til skolebarnet mitt sørger for et godt opplegg via nettet hver dag og avfall blir hentet som alltid. Ingen har så mye tillit til hverandre som det vi nordmenn har, det tror jeg er vel så viktig som oljepenger i denne kritiske situasjonen.

Det er ikke vi som sitter trygt plassert på våre hjemmekontorer som må ta den største støyten. Den tas av de som står i frontlinjen, slik det er i alle kriger. I denne tiden må vi vise raushet på så mange måter, og vi i avfallsbransjen bør være ekstra rause mot våre operative renovatører.

Lykke til med arbeidet!

Relaterte artikler

Berging

Viking Gjenvinning AS

Miljøcontainere

Alles Miljø AS

REEN CMS Volume

Reen AS

Krokcontainere

Nordcon AS

ECIT 360° Cloud Suite – Waste and Recycling

Ecit Wlcom AS

Kverner

Steco Miljø AS
Siste nytt fra Avfallsbransjen.no

– Et godt utgangspunkt for klimakutt

Øivind Brevik, Samfunnsbedriftene
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.