Nyheter
Marvin Solheim, CEO i Rescandi.

Ber om raske avgjørelser

Det er mange nyoppstartede bedrifter i avfallssektoren som kan få problemer om koronakrisen vedvarer. Ett av selskapene ber myndighetene ta raske beslutninger.

Rescandi Norge AS er ett av flere selskaper som har startet opp i avfallssektoren i løpet av de to siste årene. Koronaviruset har fått gjenbruksstasjoner til å stenge og sendt mange i hjemmekontor. Marvin Solheim, CEO i Rescandi Norge AS forteller at de, som alle andre, blir påvirket av situasjonen.

– Generelt sett er det mange prosjekter og oppgaver vi hadde planlagt å løse, som er blitt utsatt eller flyttet til neste år. Det påvirker oss en del. Vi er også er avhengig av markedssituasjonen ellers i Europa og valutakurs. Den nåværende valutakurs kan være positiv hva gjelder import, som gjør det norske markedet mer konkurransedyktig, sier han.

Har ikke panikk

Solheim påpeker at det er litt for tidlig å si nøyaktig hva konsekvensene vil være, og de ikke vet hvilke følger viruset vil få for det norske og europeiske markedet.

– En del næringsavfall vil nok bli redusert betraktelig, men det åpner opp for andre muligheter slik vi ser det. Vi har ikke panikk.

Han forteller at det mest kritiske for Rescandis virksomhet, er hvordan valuta og oljepris blir påvirket av situasjonen fremover.

Mer av enkelte avfallstyper

Rescandi driver blant annet med eksport og import av avfall, og Solheim forteller at de opplever at bransjen har en liten vridning akkurat nå.

– Virker som det er like store avfallsmengder akkurat nå, og enkelte avfallstyper er det faktisk mer av, og dette gjelder både ordinært avfall og farlig avfall.

Myndigheter må ikke bli handlingslammet

De har ikke sett seg nødt til å permittere ansatte ennå, men Solheim innrømmer at det er noe de vurderer fortløpende.

Han forteller at regjeringens krisepakker ikke hjelper de små bedriftene noe særlig.

– Vi får kanskje utsatt noen betalinger eller redusert noen avgifter midlertidig, men det er stort sett bare å skyve på problemet. Det viktigste for oss er at myndighetene er bevisste på at avfallsbransjen kan ha behov for å snu seg raskt i forhold til å kanskje endre på tillatelser og lignende, for eksempel innenfor import og eksport, sier han.

Solheim påpeker at det er viktig for alle i avfallsbransjen at administrasjonen hos Miljødirektoratet og Fylkesmenn ikke blir handlingslammet på grunn av karantene og sykdom.

– Behandlingsanleggene i Norge og aktørene som samler inn og mellomlagrer avfall vil ha behov for raske avgjørelser, slik som for eksempel midlertidig tillatelser eller annet som gjør at vi kan utføre ting litt annerledes i den situasjonen vi er i nå, men selvsagt alltid innenfor gjeldende regelverk.

Avfallsbransjen.no har foreløpig ikke fått svar fra Avfall Norge på spørsmål om nye bedrifters situasjon i dag.

Kommentarer

Bare innloggede medlemmer av Avfall+ kan legge inn kommentarer. Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill Avfall+ nå!

Nyhetsbrev
Kommersielle partnere

Logg inn på Avfallsbransjen.no


Ikke medlem ennå? Bli med nå!