Nyheter
Testpilot for karbonfangst på Klemestrud. Foto: Bjørn Vilberg

Større satsing på CCS skaper mer konkurranse

Climit-programmet for utredning av karbonfangst har fått mindre i statsstøtte i år enn i fjor. Det kan skape tøffere konkurranse mellom søkere, mener spesialrådgiver.

Tidligere denne uken ble regjering og storting enige om at investeringsbeslutningen for fullskalaprosjektet for karbonfangst (CCS) hos Norcem i Brevik og Fortum Oslo Varme skal tas i forbindelse med statsbudsjettet for 2021. Samtidig kom nyheten om at de ønsker å utrede karbonfangst ved flere forbrenningsanlegg i Norge.

Statssekretær Tony Christian Tiller i Olje- og energidepartementet pekte da på Climit-programmet som en mulig finansieringskilde til slike utredninger.

– Nå må vi se på de vedtakene som er gjort. Vi fikk dette på samme måte som resten av Norge. Grunnen til at Fortum Oslo Varme er med i CCS-beslutningen er at de var de eneste som meldte seg på den gangen det ble utlyst i 2014. Så finnes det jo en ordning i Climit-programmet som har midler til såkalte tekniske og økonomiske mulighetsstudier. Dersom eierne ønsker å sette i gang et slikt arbeid med utredninger det det naturlig å se at de skal søke dem om midler til å komme langt i det arbeidet, sa Tiller til Avfallsbransjen.no da.

Les også: Avfallsanlegg får lagre mer avfall

Mindre i statsstøtte

Spesialrådgiver i Norges Forskningsråd, som er et av organene som råder over Climit-programmet, Aage Stangeland, forteller at støtten til programmet gjennom statsbudsjettet sank med mellom 20 og 25 prosent fra 2019 til 2020.

I år har Climit-programmet fått 160 millioner kroner.

– For oss betyr det mindre midler å bruke på forskning, og førte til at vi måtte kutte noen utlysninger vi vanligvis har, sier Stangeland.

Les også: Miljødirektoratet varsler tilsyn

Tøffere konkurranse

Selv om støtten i statsbudsjettet har minket, betyr ikke det at Climit-programmet ikke kan hjelpe forbrenningsanlegg i utredningen.

– Men når vi har mindre å dele ut, blir konkurransen tøffere, sier Stangeland.

Les også: Håper på to CCS-anlegg

Ingen søkere så langt i år

Vegar Stokset, pressesjef i Gassnova, det andre organet som driver Climit, forteller at de i fjor høst innvilget støtte til Heimdal Varmesentral i Trondheim til utredning av karbonfangst. Så langt i år har de ikke fått noen søknader om støtte fra andre forbrenningsanlegg.

– Vi kan fremdeles gi støtte til innledende studier, men skal man gå videre med mer detaljerte utredninger og uttesting, kan det være nødvendig med mer midler, skriver han i en mail til Avfallsbransjen.no.

Stokset forteller at investeringsbeslutningen til fullskalaprosjektet som skal tas i høst ikke omfatter Climit.

– Støtte til andre studier og utredninger via Climit kan enten gjøres ved en prioritering innen eksisterende bevilgninger eller ved eventuelle tilleggsbevilgninger, skriver han.

Kommentarer

Bare innloggede medlemmer av Avfall+ kan legge inn kommentarer. Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill Avfall+ nå!

Nyhetsbrev
Kommersielle partnere

Logg inn på Avfallsbransjen.no


Ikke medlem ennå? Bli med nå!