Nyheter

Sommerfugl på plastflaskerHarryhandel sender Strømstad til pantetoppen

Det svenske pantesystemet Pantemera satt historisk rekord i fjor. Norske grensehandlere kan ta mye av æren.

Totalt ble det samlet inn over 2,15 milliarder panteenheter i Sverige i fjor. Det er en økning på nesten 150 millioner fra året før, viser statistikken fra Pantamera. Sammen med Norge og Danmark er svenskene helt i verdenstoppen når det gjelder returpant. Og faktisk bistår nordmenn med en stor andel av den svenske panten.

LES OGSÅ: Nordisk pantekrig

Panteeksport

– I fjor feiret det svenske pantesystemet 35 år og for hvert år har vi lykkes med å øke antallet pantede bokser og flasker, noe som gir en stor miljøgevinst. I dag pantes nesten 85 prosent av alle beholdere, og i tillegg kommer ytterligere 10 prosent som samles inn og ta hånd om i Norge som følge av den store grensehandelen, sier administrerende direktør Bengt Lagerman i Pantamera/Returpack.

Selv om en stor andel av svenske bokser og flasker blir tatt med over grensen til Norge, så kommer også en stor andel tilbake. Grensehandelen fører til at distriktene som ligger tett på den norske grensen topper pantestatistikken.

LES OGSÅ: Ti år foran EUs pantekrav

Harryhandlere panter

I gjennomsnitt panter svenske innbyggere 208 bokser eller flasker hver. Men i Strømstad kommune er tallet hele 5126 enheter, altså mer enn 2300 prosent over landsgjennomsnittet. Strømstad er en ganske liten svensk kommune, med bare 13.235 innbyggere. Med god hjelp fra norske harryhandlere står likevel Strømstad for panting av nesten 67 millioner enheter eller drøyt tre prosent av det totale pantetallet i Sverige.

– Den omfattende grensehandelen påvirker pantestatistikken på flere måter og har gjort det i flere år. Värmlands län og Strömstad kommune har lenge ligget i pantetoppen og slik ser det også ut på 2019-statistikken, sier kommunikasjonssjef Katarina Lundell hos Pantamera/Returpack.

Beregninger fra Pantamera viser at panten i Sverige bidro til redusering av CO2-utslipp på omkring 180 000 tonn.

Kommentarer

Bare innloggede medlemmer av Avfall+ kan legge inn kommentarer. Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill Avfall+ nå!

Nyhetsbrev
Kommersielle partnere

Logg inn på Avfallsbransjen.no


Ikke medlem ennå? Bli med nå!