Nyheter
Et europeisk forbrenningsanlegg. Foto: Andrzej Bochenski, ImaginAIR /EEA

EUs grønne deal skal være motor i gjenreisningen

Når Europa skal gjenreises etter koronakrisen, vil EUs grønne deal stå i sentrum. – Det betyr at redningspakkene skal rettes mot klima, sier Avfall Norge-rådgiver.

– Når vi nå planlegger å sakte gå tilbake til jobb og investere milliarder for å restarte økonomien vår, må vi unngå å gå tilbake til gamle, forurensende vaner, sa EU-sjef Ursula von der Leyen i en uttalelse nylig, skriver nettstedet Euractiv.

Istedenfor å satse på fossile energikilder og forurensende materialer, mener von der Leyen at EU må bruke den nye Green Deal som kompass for å gjenoppbygge økonomien på en stødigere og mer bærekraftig måte.

– Vi kan gjøre samfunnet vårt grønnere ved å investere i fornybar energi, gjøre hjemmene våre mer energieffektive og satse på gjenbruk. Det er essensen av den europeiske grønne dealen, sier von der Leyen.

Å være eller ikke være for von der Leyen

Dette gir gjenklang i EU-rådgiver i Avfall Norge, Paal Frisvold, sine kommentarer til Avfallsbransjen.no onsdag 22. april, hvor han sa at Europakommisjonens avvisning av European Plastics Converters ønske om å utsette direktiv som rammer engangsplastikk går «rett inn i debatten om hvorvidt veien ut av koronakrisen går via EUs grønne giv – at vi må komme ut av krisen på riktig fot – ved å skape nye vekstområder.»

– Så langt viser kommisjonen at de står beinhardt på at EU-landenes nye vekstmodell skal være grønn, digital og sirkulær, sa han da.

Paal Frisvold, EU-rådgiver i Avfall Norge.

Nå forteller han at EUs Grønne giv er von der Leyens “to be or not to be”-prosjekt.

– Den var årsaken til at hun ble valgt til president av Kommisjonen under avstemningen i Europaparlamentet. Nå har Grønn giv fått forsterket momentum fordi det er et motkonjuktur-tiltak i veien ut av den økonomiske koronakrisen. Det har 17 medlemsland sagt klart fra om i et brev til von der Leyen. Vår egen regjering har sendt sin støtte til Grønne giv i form av et posisjonsnotat, men dessverre ikke hengt seg på sine kollegaers initiativ, skriver han i en mail til Avfallsbransjen.no.

Redningspakkene rettes mot klima

Frisvold forklarer at Europakommisjonen ikke har gitt lignende signaler tidligere om at den grønne given skal stå i sentrum i framtiden. Tiltakene har lenge stått på EUs agenda, men hver for seg.

– Som sysselsetting, energisikkerhet, klima og sirkulærøkonomi, i den rekkefølgen. Grønn giv snur denne logikken på hodet og forankrer forståelsen at klimanøytralitet og sirkulærøkonomi er nødvendige forutsetninger for jobbskaping og energisikkerhet, sier han.

På spørsmål om hva dette vil bety for EUs medlemsland, forteller Frisvold at blant annet redningspakkene skal rettes mot klima, som at støtte til luftfarten ikke skal brukes på distanser hvor alternativ jernbane finnes. Det samme gjelder bilindustrien, hvor støtten skal brukes til produksjon av nullutslippsbiler, og at det ikke skal tillates oppheving av utslippskrav.

– At støtte til industri skal brukes til å utvikle lavkarbonløsninger for f.eks stål og sement, og sirkulærøkonomiske verdikjeder fremfor tradisjonelle fossile produktdesign og livssykluser, sier han.

Merkel advarer mot lange diskusjoner

Tysklands forbundskansler Angela Merkel sier at EU viser veien fremover med den grønne dealen, men advarer mot lange diskusjoner om gjenopprettingsplanen.

– Det blir en vanskelig debatt om hvor pengene skal investeres, men det er viktig at gjenopprettingsplanen alltid tar hensyn til klima. Det må ikke settes til side, og vi må investere i miljøvennlige teknologier, sa hun i en videokonferanse med det tyske miljødepartementet nylig.

Kommentarer

Bare innloggede medlemmer av Avfall+ kan legge inn kommentarer. Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill Avfall+ nå!

Nyhetsbrev
Kommersielle partnere

Logg inn på Avfallsbransjen.no


Ikke medlem ennå? Bli med nå!