Nyheter
Posiva bygger verdens første sluttdeponi for atomavfall. Foto: Posiva Oy

Finland bygger atomdeponi i fjell

Verdens første sluttdeponi for utrangert atombrensel bygges i Olkiluoto i Finland. Svenskene følger hakk i hel.

Øykommunen Euråminne på den finske vestkysten har vært hjemsted for atomkraftverk siden 1979. Neste år skal anleggets tredje reaktor tas i drift. Siden 2004 har selskapet Posiva arbeidet med utvikling av et sluttdeponi for utbrent atomavfall, skriver magasinet Energi.se.

Deponiet bygges over 400 meter ned i grunnfjellet og vil ha kapasitet til 6500 tonn avfall. Etter planen skal de utbrente atomcellene kunne lagres i 100000 år.

Støtte fra lokalbefolkningen

Atomavfallet blir først plassert i et jernkabinett, før det legges i et kobberkapsler og plasseres i grunnfjellet. Kobberkapslene dekkes med bentonittleire. – Vi har gjort vår analys som visar den långsiktiga säkerheten. Vi har gjort det för bygglovet, och nu har vi gjort ytterligare studier för drifttillståndet som kommer att visa att det är säkert, säger administrerende direktør Janne Mokka i Posiva.

Ifølge en rundspørring som Energi.se har gjort i lokalbefolkningen, så er det lite motstand mot atomlagringsplanene. Posiva har arbeidet systematisk med informasjon og orientering om deponiet og hvordan det vil fungere gjennom 20 år. I tillegg har lokalbefolkningen levd tett på atomkraftverket i lang tid, noe som har bygget opp en tillit.

Stoppet i Sverige

I Sverige har planene om et tilsvarende atomavfallsdeponi stoppet helt opp, etter at Mark- og miljødomstolen for noen år siden satte foten ned for prosjektet. Regjeringen har for tiden byggesøknaden til vurdering. Planene for deponiet i Finland er at det skal ha en driftstid på 100 år. Etter det skal fjellet forsegles.

Kommentarer

Bare innloggede medlemmer av Avfall+ kan legge inn kommentarer. Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill Avfall+ nå!

Nyhetsbrev
Kommersielle partnere

Logg inn på Avfallsbransjen.no


Ikke medlem ennå? Bli med nå!