Nyheter
NOAHs anlegg for uorganisk, farlig på Langøya utenfor Holmestrand. Foto: Bård Gudim

Avfallsdøgnet 07.05.20

Velkommen til avfallsbransjen.nos oppsummeringsspalte, hvor vi tar for oss siste nytt fra bransjen det siste døgnet.

Mener avgift vil føre til økt eksport

Flere avfallsanlegg og private aktører mener at om den nye CO2-avgiften blir innført, vil det kun føre til at eksport av avfall øker, uten å minske utslipp, verken i Norge eller globalt. – En avgift vil forrykke konkurransesituasjonen mellom norske og spesielt svenske forbrenningsanlegg, slik at mer av det norske avfallet trolig havner i svenske anlegg, der det vil slippe ut akkurat like mye CO2, sier Ingrid Hitland, daglig leder i BIR Avfallsenergi. Hun får støtte fra administrerende direktør i Geminor, Kjetil Vikingstad, som sier at mer sortering til materialgjenvinning, i kombinasjon med mindre avfall under koronakrisen, bidrar til å svekke konkurranseevnen til norske forbrenningsanlegg både på norsk og importert avfall fra andre markeder.

Båter blir helelektriske

Nesoddbåtene fra Aker Brygge er det siste året blitt bygd om fra å gå på naturgass til å bli helelektriske. – Nesoddbåtene er blitt et grønt utstillingsvindu for den maritime sektor i Norge. Fartøyene viser vei for kollektivtransporten i Oslo og Viken, som skal bli utslippsfri i 2028, sier Heidi Wolden, administrerende direktør i Norled, rederiet som kjører båtene fra Aker Brygge. Med ladestasjon på Aker Brygge, kan båtene lades opp på ti minutter. I hovedstadsregionen står båttransport for omtrent 10 prosent av miljøutslippene, og Ruter melder at konverteringen fra naturgass til elektrisitet gir et avgjørende bidrag for å redusere de totale utslippene fra båt, ved at både CO2 og NOx-utslippene kuttes.

Ny sjef i NOAHs FA-virksomhet

Tove Stuhr Sjøblom ble 4. mai den nye sjefen for NOAHs FA-virksomhet på Langøya. «Jeg er imponert over NOAHs faglige dyktighet og robust drift gjennom mange år. Jeg gleder meg til å være med å videreutvikle kapasiteten Norge trenger for en bærekraftig industri. Vi er avhengige av gode verdikjeder for industrien og mer effektiv utnyttelse av verdens ressurser. NOAH er sentralt plassert for å bidra til gode løsninger», sier den nye FA-direktøren.

Vil lagre farlig avfall i Bodø

Iris Produksjon har søkt Fylkesmannen om å få lagre 300 tonn farlig avfall i Bodø, skriver Avisa Nordland. Høringsfristen er 9. mai, og de har også søkt om tillatelse til å motta og sortere avfallet. I tillegg ønsker de tillatelse til behandle 1.700 tonn kreosot- og trykkimpregnert trevirke i året. De påpeker at til nå har de drevet virksomheten gjennom tillatelsen til Iris Salten på avfallsplassen i Vikan i Bodø. – Vi søker nå om økte rammer for lagring og behandling av avfall på samme sted, skriver de.

Kommentarer

Bare innloggede medlemmer av Avfall+ kan legge inn kommentarer. Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill Avfall+ nå!

Nyhetsbrev
Kommersielle partnere

Logg inn på Avfallsbransjen.no


Ikke medlem ennå? Bli med nå!