Nyheter
Stockholm Exergy, KV8. Foto: John Göransson.
Stockholm Exergy, KV8. Foto: John Göransson.

Miljøtillatelse klar for Stockholm Exergis CO2-fangstanlegg

Stockholm Exergi får tillatelse til å bygge et av Europas første storskala anlegg for fangst av karbondioksid gjennom bio-CCS (Bio-energy with Carbon Capture and Storage) i Värtahamnen, Stockholm. Det meldte Mark- og miljøretten skjærtorsdag.

– Dette er en historisk dag for selskapet vårt og for svensk klimaarbeid. Når det står klart vil anlegget fange 800.000 tonn karbondioksid per år, som er mer enn veitrafikken i Stockholm slipper ut i samme periode. Det vil hjelpe både Stockholm og Sverige å nå sine klimamål, sier Stockholm Exergi-sjef Anders Egelrud.

Tester bio-css i Stockholm

Stockholm Exergi sendte i mars 2023 sin søknad til Mark- og miljødomstolen om å få bygge et storskala anlegg for fangst av biogent karbondioksid. I dag meldte Mark- og miljøretten at det gis miljøtillatelser til anlegget.

Stockholm Exergi-sjef Anders Egelrud. Pressebilde.

– Tillatelsen omfatter bygging og drift av anlegg for utskilling av karbondioksid fra røykgasser fra et biodrivstofffyrt kraftverk samt komprimering, flytendegjøring og midlertidig lagring av det utskilte karbondioksidet, skriver jord- og miljøretten i en pressemelding.

Retten vurderer at ulempene for miljøet kan begrenses gjennom vilkår og forpliktelser og at virksomheten følger miljølovens alminnelige hensynsregler.

Trafikverket avviste det

Alle motparter unntatt Trafikverket har godkjent eller ikke hatt innvendinger mot tillatelse. Det svenske Trafikverket har avslått blant annet fordi en rørbro vil havne innenfor et område av nasjonal interesse for Østsambandet, som er en planlagt vei- og kollektivforbindelse som binder sammen de nordlige og sørlige delene av regionen. .

Siden Stockholm Exergi AB har forpliktet seg til å bygge rørbroen uten vesentlig hinder for etablering eller bruk av Østforbindelsen, har retten funnet at det ikke er noen hindringer for driften.

Tillatelsen kan kreves umiddelbart selv om dommen ankes.

Investeringsbeslutningen er forsinket

Mark- og miljødomstolens positive avgjørelse er en forutsetning for at Stockholm Exergi skal kunne fatte investeringsbeslutning og deretter starte byggingen av anlegget som er planlagt tatt i bruk i 2027.

– I tillegg til tillatelsen må andre viktige brikker falle på plass før vi tar investeringsbeslutningen. Et avgjørende spørsmål er hvordan det statlige støttesystemet for bio-CCS er utformet. Regjeringen jobber med saken og vårt håp er at støtten snart er på plass, sier Anders Egelrud.

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

ECIT 360° Cloud Suite – Waste and Recycling

Ecit Wlcom AS

Mottak av tau, not, garn og plast

Viking Gjenvinning AS

REEN Control

Reen AS

Skrapkasser

Nordcon AS

Returpunkt Farlig Avfall

Onsite Security Solutions AS

Poser & Sekker

EnviroPac AS
Siste nytt fra Avfallsbransjen.no

– Et godt utgangspunkt for klimakutt

Øivind Brevik, Samfunnsbedriftene
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.