Pressemelding

Geminor åpner nasjonal avdeling i Polen

Polen er «Europas Kina» når det gjelder avfallshåndtering, og vil snart spille en viktig rolle i EUs plan for økt resirkulering. – Polens økende betydning gjør at vi nå åpner kontorer i Sopot, sier administrerende direktør i Geminor, Kjetil Vikingstad.

Resirkuleringsselskapets inntog i Polen kommer som et svar på det voksende avfallsmarkedet i landet, sier administrerende direktør i Geminor, Kjetil Vikingstad.

– Polen har blitt et viktig land når det gjelder avfallshåndtering i Øst-Europa. Spesielt den omfattende produksjonen av møbler skaper et behov for resirkulert trevirke, noe som er mangelvare i Polen. Vi ser også en voksende sektor innen energigjenvinning i Polen, og vi har mange RDF- og SRF-prosjekter på gang, sier Vikingstad.

– Som alle de nasjonale avfalls- og materialgjenvinningsmarkedene i Europa, er den polske i konstant forandring. Faktorer som avfallskvalitet og jevne leveranser blir stadig viktigere i Polen i årene som kommer – noe som blir lettere å opprettholde med nasjonal tilstedeværelse, forklarer Geminors administrerende direktør.

«Europas Kina»
Nyutnevnt Country Manager i Polen, Andrzej Zientarski, har flere års erfaring som konsulent i avfallsbransjen i Polen. Han beskriver et marked som i hovedsak er basert på import av behandlet avfall fra Vest-Europa.

– I dag deponerer Polen 45 prosent av avfallet, noe som ikke er ideelt. Utfordringene er hovedsakelig knyttet til de polske avfallsprodusentenes manglende evne til å sortere og levere kvalitetsavfall, kombinert med prising, «gatefees» og politisk vilje. Disse faktorene har gjort Polen til et mottakerland for europeisk avfall, og har gitt landet kallenavnet «Europas Kina», forklarer Zientarski.

– Samtidig er utviklingen positiv. Polen har opplevd en permanent vekst siden murens fall i 1989, hovedsakelig takket være landets industrialisering. Vi ser nå fremveksten av en rekke toppmoderne resirkuleringsanlegg, avslutter Zientarski.

Nyhetsbrev
Kommersielle partnere

Logg inn på Avfallsbransjen.no


Ikke medlem ennå? Bli med nå!