Nyheter

Infinitum tar omkamp om plastavgift

Returselskapet Infinitum har ikke tenkt å gi seg i kampen om plastavgift.

– Finansdepartementet koblet bruk av biologisk materiale i plast med forslaget om å innføre en avgift for å øke resirkulert plast i drikkeflasker. Det førte til at vårt forslag falt, sier administrerende direktør Kjell Olav Maldum i returselskapet Infinitum.

Gedigen misforståelse

Nå ønsker Infinitum å invitere Energi- og miljøkomiteen til omkamp. Ikke på Nes, men på Fetsund der det skal bygges en fabrikk for gjenvinning av plastflasker.

– Vi inviterer Energi- og miljøkomiteen, ved deres leder fra Hedmark, Ketil Kjenseth (V), til Fetsund. Da kan vi oppklare den gedigne misforståelsen og forklare hvorfor Norge behøver avgiften vi har foreslått, poengterer Maldum.

Kjell-Olav-Maldum-Infinitum-Arendalsmessa2019
Kjell Olav Maldum, administrerende direktør i returselskapet Infinitum, vil ha omkamp om plastavgiften. Foto: Øyvind Paulsen

Gir størst reduksjon av CO2

– Avgiftsmodellen vår vil bidra til økonomisk bærekraft for å bruke gjenvinnbar plast i drikkeflasker. Den vil sikre at all plast som samles inn i Norge, kan gjenbrukes i norske drikkeflasker, fortsetter direktøren.

Infinitum sier selskapet kan dokumentere at avgiften gir størst CO2-reduksjon for tiltak mot forurensning av plastflasker.

Det skal også kunne bokføres nasjonalt siden Infinitum setter opp bygg på Fetsund der franske Veolia skal drifte plastgjenvinningsanlegget. Fabrikken som tas i bruk på slutten av neste år, vil gi en besparelse på 80.000 tonn CO2 – hvert år.

Incentiv for drikkevarebransjen

Forutsetning for at dette sirkulære industriprosjektet skal lykkes, er at drikkevarebransjen får et økonomisk incentiv til å bruke den resirkulerte plasten som anlegget skal produsere.

– Avgiften som Infinitum har foreslått, vil gjøre gjenbruk av plasten økonomisk bærekraftig, forklarer Kjell Olav Maldum.

– Vi har hatt besøk av returfolk fra 24 land, samt hatt ferske henvendelser fra Sri Lanka, Østerrike og Italia. De ville studere våre innsamlingssystemer. Derfor er det viktig at Norge også har en «sirkulær versjon 2.0» av innsamlingssystemet, fortsetter Infinitums direktør.

Han legger til at det må innebære en bærekraftig forretningsmodell for sirkulær gjenbruk av plasten som benyttes som emballasje i norsk drikkevareproduksjon.

Kan bli selvforsynt

Kjenner Energi- og miljøkomiteen sin besøkelsestid på Fetsund, betyr det at Norge kan bli selvforsynt med produksjon av flasker, mener Maldum.

– Dette vil ikke bare løse utslippsproblemet og forsøplingen, men også transporten til Europa. Det er der gjenvinningsanleggene for drikkeplastflasker befinner seg, påpeker Infinitum-direktøren.

Kortreist resirkulert plast

De største drikkeprodusentene i Norge ligger kort vei unna et nytt gjenvinningsanlegg på Fetsund og kan derved få «servert» kortreist resirkulert plast. Også for andre nasjonale drikkevareprodusenter i Norge vil dette gi miljøeffekter da flaskene ikke må importeres fra utlandet.

Bygger ny fabrikk på Fetsund

– Nå skriver vi altså brev til Energi- og miljøkomiteens leder og inviterer til omkamp. Ikke på Nes i Ketil Kjenseths hjemfylke, men på Fetsund der vi bygger fabrikk og gjerne vil vise fremtidsrettet norsk sirkulær industri – med 30 nye arbeidsplasser og 80.000 tonn sparte CO2-utslipp, avslutter Kjell Olav Maldum.

Infinitum i korte trekk

Siden 1999 har Infinitum eid og driftet pantesystemet for gjenvinnbare drikkevarebokser og plastflasker med pantemerke, da under navnet Norsk Resirk. Eies av bransjeorganisasjoner.

Pant-på-flasker-Infinitum
I fjor opplevde Infinitum den høyeste pantegraden i selskapets historie. Foto: Øyvind Paulsen

Selskapet jobber for å få samlet inn mest mulig gjenvinnbar emballasje for drikkevarer. Målet er ikke et økonomisk overskudd, men å «sikre effektiv, framtidsrettet og miljøvennlig drift av pantesystemet» slik det er formulert på nettsiden deres. Ambisjonen er å sikre innsamling og høyverdig gjenvinning av alle gjenvinnbare flasker og bokser.

I 2014 byttet selskapet navn fra Norsk Resirk til Infinitum. Navnet er inspirert av at flasker og bokser i pantesystemet kan gjenvinnes et uendelig antall ganger.

I fjor oppnådde Infinitum den høyeste pantegraden noensinne, med 88,6 prosent innsamlede flasker og 87,3 prosent bokser av den totale produksjonen. Selskapet samlet inn 98,9 prosent av boksene og 96,2 prosent av flaskene.

Nyhetsbrev
Kommersielle partnere

Logg inn på Avfallsbransjen.no


Ikke medlem ennå? Bli med nå!