Nyheter
Når søppelkassene blåser over ende, kommer restavfallet raskt på avveie. Innbyggerne på Karmøy er de første som får teste LidSafe, den nye og billige løsningen på problemet. Foto: Torbjørn Leidal

Det enkle er ofte det beste!

– Produktet vi har utviklet er enkelt, effektivt og langt rimeligere enn alternativene. Det er klart vi er stolte, sier Kjell Harald Aartun fra Arkos.

Alle som bor eller jobber på steder med mye vind, vet hvor irriterende det er når søppelkassene blåser overende slik at innholdet spres utover nærområdet.

Løsningen så langt har hovedsakelig vært å feste beholderne i solide stativer, eller grave ned hele avfallsbeholderen slik at den kommer i ly for vinden.

Problemet er at begge disse alternativene koster penger. Tildels mye penger.

Men slik trenger det faktisk ikke å være.

Stort potensiale

– Selv om vi er vant til at det blåser på Karmøy, var både innbyggerne og kommunen lei av at vinden blåste søppelkassene overende og spredte innholdet utover, sier Kjell Harald Aartun, daglig leder i Arkos.

– De tok derfor kontakt med oss og ba om en løsning. Siden kommunen har ansvaret for hele 19.000 restavfallskasser, var det imidlertid en forutsetning at løsningen måtte være billigere enn de eksisterende alternativene, ellers ville de ikke ha råd.

– Vi måtte derfor tenke helt nytt, og da gjaldt det å tenke så enkelt som mulig, sier Aartun.

Møt LidSafe

– Hele poenget med produktet er at det gir en enkel og rimelig løsning på et konkret problem, og det er vi stolte over, understreker Aartun.

I praksis er det snakk om et elastisk bånd som legges over lokket på søppeldunken, slik at lokket holdes nede selv når det blåser kraftig, fortsetter han.

Kjell-Harald-Aartun-daglig_leder_Arkos
– Å se LidSafe bli tatt i bruk på Karmøy er forhåpentligvis starten på noe stort, sier en optimistisk Kjell Harald Aartun, daglig leder i Arkos.

– Det hjelper ikke å lage løsninger som er vanskelige å bruke. Målet vårt var derfor å gjøre produktet så enkelt at både renovatøren og den enkelte innbygger vil gidde å feste det elastiske båndet. Og akkurat det føler jeg vi har klart. Dette er jo like enkelt som å ta på seg et belte, så det klarer alle, sier Aartun.

Inspirert av båtbransjen

Arkos-Lidsafe
LidSafe fra Arkos blir nå utplassert på søppelkasser på Karmøy.

Produktet måtte være så solid og holdbart at det ville tåle langvarig bruk under krevende værforhold.

– Siden Karmøy er en øy, ble det naturlig for oss å se til båtbransjen, sier Aartun.

– Vi endte derfor opp med å lage det elastiske båndet av samme type strikk som brukes på båtkalesjer. For å være på den sikre siden har vi også lagt strikken dobbel.

Testperioden allerede i full gang

LidSafe er nå i ferd med å prøves ut hos 200 husstander i Karmøy kommune. I potten ligger det altså et potensiale på hele 19.000 søppelkasser.

Da er det kanskje ikke så rart at produsenten følger nøye med.

– Dette er selvsagt viktig for oss. Vi mener jo selv at LidSafe er en svært enkel, god og rimelig løsning på et problem som rekker langt ut over Karmøys grenser, sier Aartun.

– Blir resultatet like positivt som vi håper, vil dette derfor bli en herlig suksesshistorie å vise til resten av landets kommuner, avslutter han.

Innovasjon og teknologi i avfallsbransjen

Avfallsmarkedet består av mange ulike selskaper. Noen aktører er store, andre er små. Det slår oss likevel at det er alt for sjelden vi hører om produktene og ikke minst de innovative løsningene som faktisk finnes  – eller som er i støpeskjeen eller på vei til å bli rullet ut.

Det har vi lyst til å gjøre noe med. Dette er vårt bidrag til å vise fram innovatørene blant renovatørene.

Har du tips om noen som fortjener å bli nevnt? Ta kontakt med oss på redaksjonen@avfallsbransjen.no, og vi lover å komme tilbake til deg så snart som mulig.

Tidligere saker i denne serien:

Arkos-Lidsafe
Lidsafe fra Arkos blir nå utplassert på søppelkasser på Karmøy.
Nyhetsbrev
Kommersielle partnere

Logg inn på Avfallsbransjen.no


Ikke medlem ennå? Bli med nå!