Nyheter
Foto: Geminor

Avfallsdøgnet 28.02.20

Velkommen til avfallsbransjen.nos oppsummeringsspalte, hvor vi tar for oss siste nytt fra bransjen det siste døgnet.

Vil ha nytt regelverk for plastemballasje

Miljødirektoratet ønsker å endre regelverket for emballasjegjenvinning slik at materialgjenvinningsgraden blir høyere. Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet, sier i en pressemelding at det kommer nye krav til materialgjenvinningsgrad fra EU, og at det derfor trengs tiltak for å nå dem. Det er ikke bare plastemballasje de ønsker å oppjustere kravene til, også fraksjoner som tre, glass og brunt papir skal ha høyere gjenvinningsgrad i 2030, sier Miljødirektoratet.

Funn av black mass ved bolighus

Den svenske batteriskandalen ruller og går. Totalt mener myndighetene at det totalt handler om rundt 2000 tonn «black mass» som er blitt dumpet i naturen, hvorav 1500 tonn av dette er blitt funnet. Nå skal store mengder «black mass» ha blitt funnet ved boligbebyggelse. Det nye funnstedet skal inneholde flere hundre tonn batteriavfall. Foreløpig er tre menn er varetektsfengslet, mistenkt for å ha stått bak dumping.

Ber Sirkula-sjefen om svar

Seks politiske partier i Ringsaker har skrevet brev til ordføreren hvor de ber om at Sirkula-sjef Grethe Olsbye kalles inn på teppet. Det melder Ringsaker Blad. Bakgrunnen for ønsket er at det den siste tiden har vært støy rundt en nye søppelordning i Ringsaker. Mange av innbyggerne har problemer med å forstå nye kriterier, som for eksempel hva som regnes som «kjørbar vei». I brevet fra partiene slår de fast at de nye kriteriene kommer med mange ubesvarte spørsmål, og ber derfor Sirkula-sjefen møte raskest mulig. De ønsker å finne ut hvor mange som blir påvirket, og hvilke ekstrakostnader Sirkula pådrar seg ved individuelle tilpasninger.

Tiltak mot marin forsøpling

Samarbeidsprosjektet Nordic Coastal Clean Up har kommet med elleve anbefalinger som kan brukes for å slåss mot marin forsøpling. I forslagene som legges fram, er det blant annet innføring av nasjonale strategier for å nå EUs krav og FNs nullvisjon for plast i havet. Fanny Pindsle, prosjektleder for opprydding i Hold Norge Rent, sier at anbefalingene er en gavepakke som myndighetene gledelig bør ta imot og iverksette.

Ingen forskjell i gjenvinningsgrad

Kommuner som eier forbrenningsanlegg har like høy materialgjenvinning som kommuner uten anlegg. Det viser en dansk undersøkelse. Ferske tall fra Dansk Affaldsforening konkluderer med at det ikke er grunn til å frykte at kommuner som eier eget forbrenningsanlegg nedprioriter materialgjenvinning. I 2017 ble 53 prosent av innsamlet husholdningsavfall i danske forbrenningskommuner gjenvunnet. For kommuner som ikke eier forebrenningsanlegg var andelen 52 prosent.

Kommentarer

Bare innloggede medlemmer av Avfall+ kan legge inn kommentarer. Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill Avfall+ nå!

Nyhetsbrev
Kommersielle partnere

Logg inn på Avfallsbransjen.no


Ikke medlem ennå? Bli med nå!