Nyheter
Administrerende direktør Ragnhild Borchgrevink i VEAS. Foto: Jens Egil Heftøy

Fra piss til pils

Mens avfallsanleggene kappes om karbonfangst og lagring, vil VEAS bruke CO2 fra kloakken i øl.

Konkurransekraftdagen i regi av Grønt Punkt Norge, RENAS og Batteriretur ble avsluttet nærmest som en ølstafett tirsdag ettermiddag. Etter introduksjon av NRKs treningsguru Yngvar Andersen gikk samtalen raskt over på øl.

Først ut var administrerende direktør Ragnhild Borchgrevink i Vestfjorden Avløpsselskap (VEAS). Hun fortalte hvordan landets største kloakkrenseanlegg tenker bærekraft og ressursutnyttelse. Og øl.

LES OGSÅ: Vil ha forutsigbarhet om biogass

Ressursfabrikk

– Bare for å gjøre det klart. Jeg snakker ikke om gjenbruk. Vi driver med kloakk. Den skal bare brukes en gang. Men jeg snakker om gjenvinning, sa Borchgrevink til latter fra salen.

De siste to årene har VEAS arbeidet etter en strategi om samfunnsnytte. Borchgrevink viste blant annet til at en firedel av fjernvarmen i Oslo kommer fra kloakksystemet og at VEAS ønsker å utnytte kloakken enda bedre.

– Vi mener det er så store verdier i kloakken at innbyggerne bør få betalt for å dra ned i do, sier VEAS-sjefen.

LES OGSÅ: – Biogass er sirkulærøkonomi i praksis

Blant eksemplene som ble trukket frem var produksjonen av biogass og slam som kan erstatte kunstgjødsel. Borchgrevink sier renseanlegget på Slemmestad er å anse som en ressursfabrikk.

– Et toalettbesøk kan gi biogass til å kjøre en buss 50 meter, en lastebil 75 meter eller til og med et fly 7,5 meter. Med den produksjonen vi har kan vi fly sju fly til København hver dag, sier Borchgrevink.

Fra kloakk til øl

Men det er ikke bare drivstoff og gjødsel som kommer ut av kloakkrenseanlegget. Den største godbiten hadde hun spart til slutten av sitt 15 minutter lange foredrag. Kloakk skjuler nemlig en siste rest som står høyt på agendaen i avfallsbransjen om dagen: CO2. Men der det meste av diskusjonen om karbonfangst handler om å lagre den på bunnen av Nordsjøen, vil VEAS sende CO2-en fra kloakken tilbake i innbyggernes kropper.

– På Arendalsuka lanserer vi pils med kullsyre fra kloakken, fortalte en entusiastisk Borchgrevink.

Johanna Ellefsen Rostad, Direktør Corporate Affairs, Ringnes. Foto: Jens Egil Heftøy

Karbonfangst har også blitt tema for landets største bryggeri. Johanna Ellefsen Rostad, direktør for Corporate Affairs i Ringnes, kunne nemlig også slå i bordet med en CO2-nyhet.

Kretsløp

– Produksjon av øl og brus produserer CO2. Denne vil vi fange og gjenbruke i produksjonen. Ringnes starter med CO2-fangst som gjenvinnes i øl i løpet av året. Det gjør at vi blir selvforsynt med CO2, forklarte Ellefsen Rostad.

Anlegget som bygges ved fabrikken på Gjelleråsen vil ha en fangstkapasitet på 750 kilo i timen, men normalt ha en drift på rundt 500 kilo.

– Vi har en målsetting om å redusere CO2-avtrykket på øl med 30 prosent innen 2030, sier Ellfesen Rofstad.

Kommentarer

Bare innloggede medlemmer av Avfall+ kan legge inn kommentarer. Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill Avfall+ nå!

Nyhetsbrev
Kommersielle partnere

Logg inn på Avfallsbransjen.no


Ikke medlem ennå? Bli med nå!