Nyheter
Troll-feltet i Nordsjøen
Troll-feltet i Nordsjøen, hvor CO2 er planlagt å lagres.

Første CCS-brønn boret

Equinor, Shell og Total har fullført boringen av den første CO2-brønnen i Nordsjøen.

Olje- og energiminister Tina Bru fikk torsdag ovelevert de første prøvene fra CO2-brønnen på Troll-feltet. Det markerte et nytt skritt på veien mot fullskalaprosjektet for fangst og lagring av CO2. Ifølge en pressemelding fra departementet gir prøvene et positivt resultat. Prøvene er foretatt av Equinor i samarbeid med Shell og Total.

— Det er svært gledelig at de foreløpige resultatene fra boringen tyder på at det aktuelle området er egnet for lagring av CO2. Dette er en viktig brikke i regjeringens videre arbeid med fullskalaprosjektet for fangst, transport og lagring av CO2, sier olje- og energiminister Tina Bru.

LES OGSÅ: Utelukker at andre prosjekter inkluderes

Statsråden vurderer for tiden om staten skal gå inn med midler til fullskala karbonfangst og tilhørende lagring i tomme oljebrønner i Nordsjøen. Bru har tidligere signalisert at hun vil ta en investeringsbeslutning i forbindelse med statsbudsjettet for 2021. Da blir det klart om staten bidrar økonomisk med fullskalarensing av Fortum Oslo Varmes

Olje- og energiminister Tina Bru på studiebesøk hos Klemetsrud
Foto: Bjørn Vilberg

forbrenningsanlegg på Klemetsrud i Oslo og Norcems sementfabrikk i Brevik, samt lagringen i Nordsjøen. Det pågår kvalitetssikring av teknisk og økonomisk gjennomføring av prosjektene.

LES OGSÅ: CCS-beslutning til høsten

Tina Bru var i forrige uke på omvisning på Klemetsrud-anlegget.

— Regjeringen har en ambisjon om å realisere en kostnadseffektiv løsning for fullskala CO₂-håndtering, gitt at dette gir teknologiutvikling i et internasjonalt perspektiv. Etter målrettet arbeid fra industrien og regjeringen gjennom flere år, begynner underlaget å falle på plass. Jeg jobber nå med å ferdigstille et fullstendig beslutningsunderlag for regjeringen og Stortinget, sier Tina Bru.

LES OGSÅ: Dansk karbonfangst til under milliarden

Prøvetakningene fra brønnen på Troll-feltet viser orseglende skiferlag og tilstedeværelse av sandsten med god kvalitet i reservoaret. Dette er gode nyheter for å nytte brønnen til lagring av CO2.

Kommentarer

Bare innloggede medlemmer av Avfall+ kan legge inn kommentarer. Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill Avfall+ nå!

Nyhetsbrev
Kommersielle partnere

Logg inn på Avfallsbransjen.no


Ikke medlem ennå? Bli med nå!