Nyheter
Foto: Bjørn Vilberg

Avfallsdøgnet 16.03.20

Velkommen til avfallsbransjen.nos oppsummeringsspalte, hvor vi tar for oss siste nytt fra bransjen det siste døgnet.

Vil lette på regelverket midlertidig

Norsk forening for farlig avfall (NFFA) har i et brev til Miljødirektoratet bedt om at regelverket lettes midlertidig, slik at de kan opprettholde mottak- og behandlingskapasitet for farlig avfall mens Korona-problemene pågår. NFFA påpeker at det er viktigere å opprettholde funksjonsevnen fremfor å overholde begrensningene i tillatelsene. NFFA ber også Miljødirektoratet om å kreve at kommuner stenger ubetjente miljøstasjoner for farlig avfall, slik at det blir lettere å ha kontroll på hva som blir levert. Til slutt i brevet ber NFFA om at Miljødirektoratet kommer med en tilbakemelding til bransjen som gir en trygghet for å kunne opprettholde nødvendig funksjonsevne «under de rådende helt ekstraordinære omstendighetene».

Bok om avfallsrett

Seniorskattejurist Einar Bratteng kjedet seg så mye på kveldene at han skrev en bok om avfallsrett. – Avfallsrett er regulering av et område som tilsynelatende er umulig å regulere, sier Bratteng. I ett år har Einar Bratteng sittet på kveldstid og skrevet, det som blir den første, boken om avfallsrett. Resultatet har blitt 500 sider med gjennomgang av rettslige problemstillinger knyttet til avfallsbransjen. Bratteng er en av de juristene i landet som har best kunnskap om feltet. Gjennom mange år har han arbeidet i Miljøverndepartementet og som juridisk rådgiver i Norsk forening for farlig avfall. Det er kunnskapen ervervet gjennom disse jobbene som nå havner mellom to permer.

Stenger gjenvinningsstasjoner

Mosseregionen Vann, Avløp, og Renovasjon (Movar) stenger sine gjenvinningsstasjoner i Moss og Vestby på ubestemt tid, skriver Moss Avis. En av årsakene er at det har vært besøkende ved gjenvinningsstasjonene som har fortalt ansatte at de er i karantene, men likevel har benyttet anledningen til å rydde i huset. – Om dette var ment som humor eller på ramme alvor, det har vi ikke noe grunnlag for å vurdere. Men det skaper uansett en usikkerhet. Vi er ikke villige til å gamble med helsen verken til våre medarbeidere eller besøkende kunder, sier Rolf-Ivar Buerengen, HR- og kommunikasjonssjef i Movar. Det er uvisst hvor lenge gjenvinningsstasjonene vil være stengt.

Drift som normalt

Avfallshåndteringen i landet går så langt uten store driftsforstyrrelser. Men beredskapsplanene er ikke langt unna. Innhenting og behandling av avfall er definert som samfunnskritisk virksomhet og dermed omfattet av myndighetenes spesielle regler under korona-utbruddet. Truls Jemtland i Fortum Oslo Varme forteller at Koronautbruddet har påvirket dem, som alle andre, men at driften per nå ikke har blitt påvirket. Tilbakemeldingene følger den samme linjen i resten av bransjen. Til nå har ikke den ekstraordinære situasjonen fått noen driftskonsekvenser, men alle delene av avfallsindustrien holder kriseberedskapen høyt.

 

Kommentarer

Bare innloggede medlemmer av Avfall+ kan legge inn kommentarer. Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill Avfall+ nå!

Nyhetsbrev
Kommersielle partnere

Logg inn på Avfallsbransjen.no


Ikke medlem ennå? Bli med nå!