Nyheter
Olje- og energiminister Tina Bru på studiebesøk hos Klemetsrud. Foto: Bjørn Vilberg

Fortsatt støtte til Mongstad

Regjeringen ønsker å videreføre støtte til teknologisenteret for CO2-fangst på Mongstad nord for Bergen ut 2023.

Det kommer fram i en pressemelding.

«Senteret har siden starten i 2012 utviklet, testet og kvalifisert CO2-fangstteknologi. Teknologisenteret for CO2-fangst på Mongstad (TCM), som ligger i Alver kommune i Vestland fylke, drives av statsforetaket Gassnova og selskapene Equinor, Shell og Total,» står det.

Nå er staten og de industrielle selskapene enige om en ny driftsavtale fra august 2020 og ut 2023.

Globalt klimatiltak

Olje- og energiminister Tina Bru sier i pressemeldingen at teknologisenteret er en viktig del av satsingen på CO2-håndtering og at det bidrar sterkt til utviklingen av denne typen teknologi som et globalt klimatiltak.

– Jeg er derfor glad for at vi er kommet til enighet med Equinor, Shell og Total om videre drift. Det er viktig for regjeringen at vi har med oss industrien. Den nye avtalen gir et godt grunnlag for å videreføre den positive utviklingen på testsenteret, sier hun.

Avtalen tar utgangspunkt i at det skal komme inn flere industrielle aktører som eiere, bidragene fra test-aktører skal økes, driften skal forbedres kontinuerlig og det skal forekomme salg av spesifikke tjenester, som skal gjøre at eiernes utgifter, inkludert statens, skal reduseres.

– Vi har et håp om at vi skal få med nye industrielle eiere allerede i august, ved oppstart av den nye driftsperioden, sier Bru.

Internasjonal interesse

I pressemeldingen kommer det fram at det er økende interesse fra internasjonale aktører som ønsker å teste teknologien sin på Mongstad, og at teknologisenteret kan videreføre dialog og samarbeid med disse aktørene nå som avtalen er på plass.

Videre står det at «TCM har siden 2012 spilt en viktig rolle i å teste, verifisere og demonstrere en rekke CO2-fangstteknologier i industriell skala, og har høstet betydelig anerkjennelse fra selskap og partnere verden over.»

– Samarbeid er en nøkkel for å sikre utbredelse og bruk av effektive fangstteknologier i fremtiden, og vi er svært tilfreds med at både staten og alle våre industrielle eiere ønsker å være med videre. Nå vil vi videreføre arbeidet med å gjøre klimatiltaket karbonfangst mest mulig effektivt, sier Gassnovas styreleder i TCM, Roy Vardheim.

Uavhengig av fullskalaprosjekt

I pressemeldingen legger regjeringen vekt på at demonstrasjon av fangstteknologi i industriell skala på Mongstad er en viktig del av regjeringens strategi for CO2-håndtering, sammen med planleggingen av et fullskalaprosjekt for CO2-håndtering.

Avgjørelsen om å videreføre driften på Mongstad er uavhengig av arbeidet med en investeringsbeslutning for fullskalaprosjektet.

Kommentarer

Bare innloggede medlemmer av Avfall+ kan legge inn kommentarer. Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill Avfall+ nå!

Nyhetsbrev
Kommersielle partnere

Logg inn på Avfallsbransjen.no


Ikke medlem ennå? Bli med nå!