Nyheter
Erik Osmundsen fra Norsk Gjenvinning. Foto: Johnny Syversen

Godt samarbeid i gjenvinningsbransjen er viktigere enn noensinne, mener Norsk Gjenvinning

Vi kunne lese i avfallsbransjen.no den 16. april at Samfunnsbedriftene (tidligere KS Bedrift) ved Svein Kamfjord kritiserer private aktører i bransjen for å drøfte reforhandlinger av kommunale avfallskontrakter i forbindelse med korona-krisen, og går så langt som å kalle det «utilbørlig press». Det er synd at Samfunnsbedriftene reagerer slik.

Norge og verden er truffet av en pandemi som har dyptgripende konsekvenser. Den norske regjering innførte 12. mars de strengeste restriksjonene i fredstid for å begrense den alvorlige smittefaren forbundet med Covid-19 viruset. Selv om det oppfattes som nødvendig, er konsekvensene for oss som mennesker og for virksomhetene enorme.

I en slik ekstraordinær situasjon er solidaritet og samarbeid viktig. I avfalls- og gjenvinningsbransjen opplever vi et sterkt samhold og forståelse for at vi alle må bidra. De ulike aktørene i bransjen er helt avhengig av hverandre for at sirkulærøkonomien skal fungere. Vi ser verdikjeder hvor avfallet forflyttes mellom kommunale og private aktører opptil flere ganger, for å ende opp som miljøvennlig innsatsfaktor i f.eks. kommunale fjernvarmeanlegg eller resirkulerte råvarer i private virksomheter som Norgips, Celsa eller Norske Skog.

Denne gjensidige avhengigheten og det gode samarbeidet er viktig under normale forhold, men blir avgjørende i krisetider som denne. Ikke alle deler av bransjen blir like påvirket i første omgang, men krisen kan medføre store negative ringvirkninger dersom vi ikke hurtig ivaretar alle ledd i verdikjeden. Ingen av oss er skyld i korona-krisen, men vi har et felles ansvar å sørge for at alle aktører kommer så godt som mulig ut av krisen. Jeg er derfor opptatt av at den offentlige debatten ikke blir preget av en tone som svekker samarbeidet, men at vi tar felles ansvar slik at vi kommer styrket ut på andre siden.

Avfallsbransjen har i lange tider vært en lavmarginsbransje, og svært mange aktører har slitt med lønnsomheten. I tillegg krever det store investeringer å drive ansvarlig i bransjen, så da er det ikke overraskende at mange private blir hardt rammet når inntekter og aktivitet bremser brått opp. Norsk Gjenvinning er intet unntak og vi er hardt rammet. Det har vært tøft og med tungt hjerte, men vi har sett oss nødt til å permittere 250 ansatte og mange ledere og medarbeidere har bidratt med lønnskutt. Vi har også gjennomført en storstilt prisøkning på opptil 20 prosent overfor flere av kundene våre, og tatt kontakt med IKSer og andre relevante kunder på kontrakter hvor vi nå taper store penger for å drøfte felles gode løsninger. Noe annet ville vært uansvarlig og kan få store konsekvenser for bransjen.

Jeg er stolt og imponert over den ekstraordinære innsatsen, lagånden og ansvarlighet i Norsk Gjenvinning, i bransjen og hos alle våre partnere i disse krisetider. Med alle proaktive og nødvendige tiltak, er jeg overbevist om at vi skal komme oss igjennom dette og fortsette vårt viktige arbeid med å gjøre samfunnet mer bærekraftig og sirkulært. – Men inntil videre må vi i fellesskap gjøre alt i vår makt for å holde liv i samfunnskritisk infrastruktur.

Relaterte artikler

Biopose – biologisk nedbrytbar

EnviroPac AS

LH 35 M Timber Litronic

Liebherr Norge AS

Henting SmartBag Liten

Ragn-Sells

SM 720 Profi

OP System Norge AS
Brukt

Renovasjonsbiler

PlusTech

BNS avfallscontainere

EnviroPac AS
Siste nytt fra Avfallsbransjen.no

KlesIGLO og andre sirkulære bobler

Tone Skårdal Tobiasson, Journalist og forfatter, Styremedlem Union of Concerned Researchers in Fashion
Ingun Grimstad Klepp, OsloMet
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.