Sommeren 2021
Daglig leder Trygve Mellvang Tomren-Berg er nærmest avhengig av saltvann på sommeren. Foto: Privat

Sol, svaberg og saltvann

Sjef for Norsk Fjernvarme Trygve Mellvang Tomren-Berg er veldig skuffet over at gjenbruk av energi ikke tas skikkelig opp i regjeringens strategi for sirkulærøkonomi, og gleder seg til å kunne henge ved kaffeautomaten igjen.

Hva skal du gjøre i sommer?

– I sommer er planen å være mest mulig på Østerøya utenfor Sandefjord, hvor kjernefamilien har vårt sommerparadis. For meg er sommer først og fremst de tre S’ene: Sol, svaberg og saltvann. På Østerøya har vi vanligvis mye av det.

Hva har vært det mest utfordrende med arbeidsåret vi legger bak oss?

– Det aller mest utfordrende var innspurten til vårt todagers arrangement Fjernvarmendagene Urban Energi i november – og Oslo kommune tre dager i forveien bestemte at det ikke var lov med mer enn én person foran kamera ved innendørs digitalarrangementer. Men vi kastet oss rundt og etablerte live-studioet vårt utendørs i stedet – under åpen himmel. Det var ikke lov med telt med vegger heller, så vi stilte med paraplyer i beredskap. Alle vi hadde invitert stilte sporty opp – og nerven ved at det når som helst kunne regne ble bakt inn i programmet. Og tilbakemeldingene til det hele var heldigvis veldig gode. Nå planlegger vi nytt Fjernvarmedagene Urban Energi 16.-17. november – og da planlegger vi for alle muligheter

Hva synes du om regjeringens nasjonale strategi for sirkulærøkonomi?

– Jeg er veldig skuffet over at gjenbruk av energi ikke tas skikkelig opp i strategien. Dette er stikk i strid med retningen EU går i, hvor det allerede i fjor sommer kom marsjordre fra EU-kommisjonen om at gjenbruk av energi skal være en integrert del av EUs strategi for sirkulær økonomi. Jeg vil anbefale klimaminister Sveinung Rotevatn å lese EUs strategi for systemintegrasjon i energisystemet, hvor punkt en er å bruke energi om igjen. Punkt to er elektrifisering. Og punkt tre er hydrogen. Dette har heldigvis energiminister Tina Bru i større grad fått med seg, så regjeringens ferske energiressursmelding skriver mye bra om samspillet mellom spillvarme/fjernvarme og kraftnettet. En god politikk på gjenbruk av energi vil rent faktisk avlaste kraftnettet når det trengs som mest og dermed gjøre elektrifiseringen billigere. Det er svakt at ikke Rotevatn benyttet sjansen til å få fram denne koblingen mellom de to megatrendene sirkulærøkonomi og elektrifisering. Sirkulær økonomi må frigjøre energi!

Hva er den perfekte sommermaten og sommerdrikken?

– Både ungene og de voksne hos oss har fått veldig fot for Balholms sprudlende, alkoholfrie sommerdrikk Margaret. Med smak av både bringebær og rabarbra er den rett oss slett sommer på flaske. Jeg er svak for skalldyr om sommeren og reker er bankers. Men skal vi flotte oss litt ekstra, må jeg si norsk sjøkreps er helt fantastisk. Billigere og bedre enn hummer!

Saltvann, ferskvann eller basseng?

– Saltvann!

Koronapandemien er på hell. Hva gleder du deg mest til når dette er over?

– På jobb er det er å treffe folk fysisk igjen. Småpraten mellom fagpraten. Henging ved kaffeautomaten. På privaten er det helt klart å kunne gå på konsert igjen. Det er et stort savn!

REEN Drive

Reen AS

REEN CMS

Reen AS

Forretningssystem for avfall og gjenvinning, tilpasset dagens krav og skreddersydd for dine oppgaver

Ecit Wlcom AS

Berging

Viking Gjenvinning AS

Avfallsbeholder i plast 1000L med lokk-i-lokk

Alles Miljø AS

REEN Control

Reen AS
Relaterte artikler
Siste nytt fra Avfallsbransjen.no

Manglende strategisk tenkning bak utvikling av karbonfangst i Norge

Ole Jørgen Hanssen, NORSUS
Hanne Lerche Raadal, NORSUS

REEN CMS

Optimaliser din avfallshåndtering med dynamisk sporing og lagerstyring

Reen AS

Geotainer® – GTS-L

Allsidig avfallsløsning med tysk kvalitet

Alles Miljø AS

Mottak av tau, not, garn og plast

Viking Gjenvinning AS

Laxo liftdumper

NTM Trailer & Tipp

Biogass- og slambehandlings­­anlegg

Cambi ASA
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.