Leder
Langøya-sagaen har fått en foreløpig slutt. Foto: Bård Gudim

Byråkratisk voksenkjeft

Kommunaldepartementet ber lokalpolitikerne om å skjerpe seg.

Det gikk som det måtte gå. Kommunal- og distriktsdepartementet har satt en foreløpig sluttstrek i sagaen om Langøya.

Tross den lokale motstanden, var den siste politiske finten fra hovedutvalget for regulering, kommunalteknikk og miljø dømt til å mislykkes.

Da Klima- og miljødepartementet før sommeren overkjørte den lokale motstanden og tillot etablering av avvanningsanlegg og der tilhørende deponidrift i flere år til, var saken i realiteten tapt.

Likevel forsøkte opposisjonen seg på en ekstraomgang.

De fire utvalgsmedlemmene fra MDG, Fremskrittspartiet, Høyre og Krf hadde neppe noen realistisk tro på at de skulle lykkes med å stanse deponiet med bruk av plan- og bygningsloven. Formelt begrunnet de tiltaksvedtaket på Langøya med ønsket om å lage en ny reguleringsplan.

Kommunal- og distriktsdepartementet legger ikke fingrene i mellom når de vurderer saken:

«For departementet fremstår det som om det midlertidige forbudet er vedtatt i hovedsak for å forhindre NOAHs videre drift, slik NOAH også anfører i sin klage, og at det ikke hovedsakelig er planfaglig begrunnet», skriver Kommunal- og distriktsdepartementet.

Det er byråkratispråk for: «Skjerp dere!»

Der politikk ofte handler om følelser, er lovverket iskaldt. Departementet tror ikke på at tiltaksforbudet skyldes ønske om å lage en ny reguleringsplan. Det kan kommunen fint gjøre selv om deponidriften fortsetter som i dag.

Det var også derfor kommunedirektøren i Holmestrand advarte utvalget på forhånd. Utvalgets begrunnelse ble sågar betegnet av kommunaldirektøren som «tynn». Saken viser med tydelighet at lokalpolitikere skal være varsomme med å overprøve faglige vurderinger fra egen administrasjon.

Brevet fra kommunal- og distriktsdepartementet bør leses nøye av lokalpolitikere over hele landet. Politisk motstand mot etablering og drift av virksomhet er både legitim, forståelig og til tider nødvendig.

Men når følelsene tar overhånd vanker det voksenkjeft.

 

Relaterte artikler
Kommentarer

En tanke om «Byråkratisk voksenkjeft»

  1. God leder! Og ikke minst: Gledelig og tydelig melding fra departementet! Det er å håpe at erkjennelsen av behovet for nasjonal behandlingskapasitet for farlig avfall sprer seg fra fagmiljøene til de folkevalgte organene over det ganske land. Og selvsagt også til allmennheten! Spenningsmomentet nå er hvordan NOAH tar saken videre. Man er ett år på overtid med hensyn til byggetillatelse, og tiltaket krever betydelige investeringer i en tid som ikke er blitt lettere å manøvrere seg i det siste året.

Kommentarer er stengt.

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

REEN Drive

Reen AS

Komprimerende utstyr

Nordcon AS

Renovasjonsbiler

Steco Miljø AS

Miljøcontainere

Alles Miljø AS

Mottak av tau, not, garn og plast

Viking Gjenvinning AS

Kanalpresser / Horisontalpresser

EnviroPac AS
Siste nytt fra Avfallsbransjen.no

– Et godt utgangspunkt for klimakutt

Øivind Brevik, Samfunnsbedriftene
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.