Nyheter
Testpilot for karbonfangst på Klemestrud. Foto: Bjørn Vilberg

Avfallsdøgnet 30.04.20

Velkommen til avfallsbransjen.nos oppsummeringsspalte, hvor vi tar for oss siste nytt fra bransjen det siste døgnet.

Fått kontroll på søppelhentingen

Nå har Oslo kommune tilsynelatende kontroll på søppelkaoset. I forrige uke mottok de «bare» 100 klager. Etter Veireno-skandalen i 2016 ble kommunen bombardert av klager. Etter at kommunen overtok hentingen av søppel, fikk de de to første ukene 5500 klager, og etter tre måneder var antallet klager passert 30.000. – Vi tar små skritt i riktig retning for å bygge opp en robust innsamling. Det begynner vi å se resultatene av nå. Det kanskje klareste tegnet er at vi ikke hadde noe langvarig etterslep etter jul og nyttår. Vi klarte også påsken fint. Og det skjer i en tid da det er mer avfall enn noensinne, som følge av Koronakrisen, sier avdelingsdirektør for innsamling Knut Eirik Ballestad i Renovasjons- og gjenvinningsetaten i Oslo kommune.

Grønn deal skal være drivkraft

EUs grønne deal skal være drivkraften i gjenreisingen av Europa etter koronakrisen, sier Europakommisjonens leder, Ursula von der Leyen. Hun forteller at alle valg som tas fremover, må ta hensyn til klimaet, og at dealen må brukes som et kompass for å gjenoppbygge samfunnet på en stødigere og mer bærekraftig måte. EU-rådgiver i Avfall Norge, Paal Frisvold, sier dette betyr at alle redningspakker skal rettes mot klima, som for eksempel at støtte til luftfart ikke blir prioritert der det finnes alternativ jernbane. Frisvold forklarer at Europakommisjonen ikke har gitt lignende signaler tidligere om at den grønne given skal stå i sentrum i framtiden. Tiltakene har lenge stått på EUs agenda, men hver for seg.

Anmelder plastutslipp i Oslofjorden

Oslofjorden Friluftsråd og Naturvernforbundet anmelder funn av store mengder plastpellets på over 300 steder langs Oslofjorden. Utslippet av plastpellets, såkalt polypropen, ble først oppdaget i Fredrikstad-området i midten av mars. Der ble det funnet 300 kilo med plastkuler som hadde skyllet i land. De små plastbitene er mellom to og tre millimeter store. – Dette er miljøkriminalitet som vil være svært skadelig for miljøet og dyrelivet i Oslofjorden i lang tid fremover. Opprydding av alt utslippet er nærmest umulig, sier rådgiver Nicolay Moe i Oslofjordens Friluftsråd. Plastkulene kan komme fra et lasteskip som kom fra Rotterdam i februar. I en pressemelding skriver rederiet Sea-Cargo at mannskapet oppdaget at det var slått hull på en av containerne og at polypropen hadde lekket ut på dekket og sannsynligvis også i sjøen.

Mener SV ikke har fulgt med i timen

Høyres gruppeleder i Kristiansand, Renate Hægeland, mener SV ikke fulgte med i timen da de foreslo utredning av karbonfangst i storbyene, uten å foreslå det samme i Kristiansand, skriver Fædrelandsvennen. Hun kaller det dårlig politisk håndverk, og gjør nå grep for at også anlegget til Returkraft skal være med i utredningen. Lars Haltbrekken, stortingsrepresentant for SV, sier til avisa at «dette blir for dumt.» – Uten SV hadde det ikke kommet noen satsing på karbonfangst og lagring i krisepakkene. Men vi tar veldig gjerne mot drahjelp fra Høyre i Kristiansand til å få satt i gang karbonfangst og lagring i Kristiansand, sier han.

NOAH får ny sjef

Anders Lærgreid blir ny sjef i NOAH. Han kommer fra stillingen som leder for en av storkundedivisjonene i DNB. Han har lang erfaring fra finansbransjen, blant annet fra Sparebanken NOR og Gjensidige NOR. Han overtar som administrerende direktør for NOAH etter Carl Hartmann, som har ledet selskapet i 18 år. Hartmann går over i en operativ stilling i selskapet og skal blant annet arbeide med forretningsutvikling og fremtidsprosjekter.

Kommentarer

Bare innloggede medlemmer av Avfall+ kan legge inn kommentarer. Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill Avfall+ nå!

Nyhetsbrev
Kommersielle partnere

Logg inn på Avfallsbransjen.no


Ikke medlem ennå? Bli med nå!