Nyheter
Irene Vik fra Tafjord Kraft.

Restavfall hoper seg opp i Norge ved mottaks-stopp i Sverige

-Dersom svenske anlegg ikke kan ta imot norsk avfall, så vil vi ikke ha på langt nær nok kapasitet til å behandle norsk restavfall i Norge. Vi mangler behandlingskapasitet til 800.000-1 mill. tonn avfall som skal forbrennes årlig, sier Irene Vik.

Irene Vik er direktør i Tafjord Kraftvarme, og  hvorfor tror du vi har vi så lite lagerplass for restavfall til energigjenvinning i Norge?

-Det er strenge krav for lagring av avfall i Norge, og stort sett har vi klart å få behandlet det norske avfallet enten i Norge eller i Sverige.

Eksempelvis har Tekniska Verken til enhver tid lager med ballet restavfall for flere måneders drift, slik også mange andre svenske anlegg har. Det gir tilgang til brensel ved mangel og plass til lagring ved driftsforstyrrelser.

Burde vi i Norge hatt påbud om lagringsplass tilknyttet forbrenningsanleggene i tilfelle driftsstopp?

-Jeg vet ikke om det er nødvendig med noe påbud, men Tafjord har tillatelse til mellomlagring av avfall i tilfelle driftsstopp. For oss er det viktig å ha en slik tillatelse for å ha god risikostyring. Vi bruker ikke den muligheten dersom vi kan få kjørt avfallet andre steder, forteller dierktør Vik i Tafjord Varme.

Avfall Norge etterlyste i flere år større behandlingskapasitet i Norge på grunn av vår avhengighet av Sverige. Nå ser vi at avfallet fra Returkraft først havnet på deponi i Arendal (300 tonn)og skapte problem der, før NG sender det til Sverige. Tyder det på at vi i Norge fremdeles har for liten kapasitet?

-Vi har ikke nok behandlingskapasitet til forbrenning av norsk avfall i Norge. Så vidt jeg vet er det heller ikke noe mål at vi skal ha det, men dersom svenske anlegg ikke kan ta imot norsk avfall, så vil vi ikke ha på langt nær nok kapasitet til å behandle norsk restavfall i Norge. Vi mangler behandlingskapasitet til 800.000-1 mill. tonn avfall som skal forbrennes årlig, sier Irene Vik.

Hva tror du skjer hvis Klemetsrud, BIR eller et eller flere andre store anlegg får brann/driftsforstyrrelser samtidig og grensen til Sverige av ulike årsaker er stengt?

-Da vil det hope seg opp med avfall i Norge, sier Irene Vik.

Tafjord Kraftvarme er med i Energigjenvinningsgruppen i Avfall Norge. Vil du be forbrenningsgruppen i AN ta noen initiatiativ mot myndighetene for å be om at forbrenningsanleggene skal få tillatelse til å etablere større lagre slik svenskene har rundt sine anlegg?

-Det som har vært vanlig er at hvert anlegg sørger for seg selv. Eventuelt bidrar avfallsmeglerne til å få kjørt avfall bort. Det hadde vært nyttig med mulighet for større lager, for det er ikke alltid at det finnes transportmuligheter for å flytte avfallet. Dersom det finnes transportmuligheter og markedet er presset, blir det også svært dyrt å flytte avfall, avslutter Irene Vik, direktør I Tafjord Kraftvarme.

Kanalpresser / Horisontalpresser

EnviroPac AS

Helt nedgravde bunntømt

Alles Miljø AS

Overflate bunntømt

Alles Miljø AS

Bunntømte & nedgravde avfallsbeholdere

EnviroPac AS

Krok/kran – påbygg

NTM Trailer & Tipp

MK 700 ballepresse

Alles Miljø AS
Relaterte artikler
Siste nytt fra Avfallsbransjen.no

Manglende strategisk tenkning bak utvikling av karbonfangst i Norge

Ole Jørgen Hanssen, NORSUS
Hanne Lerche Raadal, NORSUS

Transport

Viking Gjenvinning AS

NITON XL5 Plus

Verdens kraftigste, minste og letteste håndholdte XRF - for maksimal ytelse og produktivitet

Holger Hartmann As

Miljøpistolen® NITON XL2 Plus

Holger Hartmann As

REEN Drive

Optimaliser din avfallsflåte i sanntid

Reen AS

Komprimator

Alles Miljø AS
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.